8.8 C
София
понеделник, април 22, 2024
spot_img

Две непризнати украински църкви се обединяват

Вселенският патриарх Вартоломей I вдига анатемата от тях

Ръководителите на две непризнати украински църкви заявиха, че ще се обединят, а Вселенският патриарх Вартоломей I вдигна наложена анатема от Руската православнва църква. Това съобщава руският всекидневник “Коммерсантъ“, който проследява продължилото до късно вечерта в четвъртък заседание на синода на Вселенската патриаршия. Руската медиа е озаглавила публикацията си „Войнстващ митрополитизъм“ – Константинопол взима Киев под своя юрисдикция.

Синодът на Константинополската църква, както още наричат Вселенската патриаршия, взе историческо решение – отмени документ от преди 330 години (издадено през 686 г.), според който Киевската митрополия преминава под юрисдикцията на Московската патриаршия. С решение е премахната и анатемата от бившия митрополит на Киев, а днес патриархът на Киев Филарет (Денисенко), който не е признат от никого в православния свят, и ръководителят на украинската автокефална църква Макарий.

Това действие на Вселенския патриарх Вартоломей I Руската православна църква (РПЦ) нарича „антиканоничен акт“ и „опит за унищожаване на самите основи на каноничната система на православната църква“. Вестникът съобщава, че синода на РПЦ – Москва подготвя план за действие, който ще бъде обявен в понеделник.

Според наблюдатели Константинопол ще отговори на „враждебността и конкуренцията“ на Московската патриаршия и други църкви на каноничната си територия и не изключва, че това ще бъде последвано от „православен парад на суверенитета“ по света.

С решение е премахната анатемата от бившия митрополит на Киев, а днес патриархарат (УПЦ-МП), ръководена от митрополит Онуфрий,която е единствената църква, призната в православния свят на територията на Украйна; Киевски патриархат, ръководен от патриарх Филарет, който се отделя от руската православна църква през 1992 г., е наречен „разколник“ в Москва и анатемосан през 1997 г. и Украинската автокефална църква (УАПЦ) е създадена през 1917 г., а неин предстоятел е митрополит Макирий.

От своя страна Филарет и Макарий побързаха да подчертаят, че решението на Константинопол им дава възможност да създадат единна местна църква в Украйна.

„Това е въпрос на нашата сигурност, държавност и цялата световна геополитика, това е падането на Третия Рим като най-древната концептуална претенция на Москва за световно господство“, коментира хода на събитията украинският президент Петро Порошенко.

РПЦ реагира остро на ситуацията.

„Това е легализирането на разкола“, заяви Александър Волков, ръководител на пресслужбата на патриарха на Москва и цялата Русия, Кирил.

„Безпрецедентният антиканоничен акт на Константинополската православна църква е свързан с опит да се разрушат основите на каноничната структура на православната църква – каза председателят на синодалния отдела за взаимоотношенията на Църквата и обществото и медиите Владимир Легойда.- В противен случай е трудно да се оцени влизането на Цариградския Синод в канонично общение с разколници и човек, отлъчен от църквата.“, подчертава той. Според него позицията на Константинопол, „че притежава канонична прерогатива“ е „нищо повече от нова теория, която се подкрепя основно от самия Константинопол“.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles