12.9 C
София
неделя, февруари 25, 2024
spot_img

Децата и хремата

Колко често е препоръчително да се почиства нослето на децата?

За добра назална хигиена се счита, че е препоръчително да се правят промивки всеки ден с подходящ стерилен изотоничен разтвор, щадящ носната лигавица.

При здрави деца през летните месеци е достатъчна само една промивка на ден. През студените есенно-зимни месеци, когато рискът от настинки и вируси е много по-голям е подходящо да се правят по 1-2 промивки на ден (сутрин и вечер преди лягане).

Детската градина и честите хреми

Ако детето ви посещава ясла или детска градина, няма как да не изтръпвате при гледката на течащото за пореден път носле. Съвсем естествено е при малките деца честотата на настинки и вирусни инфекции да е по-интензивна. Според някои проучвания децата в яслена възраст се разболяват средно по 8-10 пъти на година, което звучи стряскащо, но е нормално. Това се дължи на все още слабата им и незряла имунна система, както и на интензивните им контакти с други деца през деня.

Не бива да се забравя, че постъпването в ясла почти винаги е преломен момент. Понякога децата боледуват повече, отколкото присъстват в яслата. Неминуемо е дечицата да се разболяват периодично, изграждайки така своя имунитет срещу различни вируси, но това, което ние като родители, можем да направим, за да ограничим честотата на боледуване или поне да направим хремите по-рядко явление, е да изградим навици за добра лична хигиена при децата.

Един от тях е редовното назално почистване, с което отстраняваме секретите, за да не се придвижват към долните дихателни пътища или ухото. Промивките с разтвор с морска вода са по-удачен вариант от почистването с обикновения физиологичен разтвор, защото спреят с морска вода е по-близък по състав до кръвната плазма, а това го прави много по-щадящ и деликатен към носната лигавица на децата. Изотоничната серия на Тонимер е под формата на ампули и спрей с отлична поносимост от децата, което я прави прекрасен помощник в изграждането на лични хигиенни навици от съвсем ранна възраст.

Един от честите въпроси, които родителите си задават е защо т.нар. „градинска хрема“ е толкова упорита?

Това се дължи на няколко фактора. Децата, които посещават детската градина или ясла са с различен здравен статус. Това съответно влияе на средата в градината и честото разпространение на различни вируси.  Тъй като малките деца са с не напълно формиран имунитет, когато попаднат в среда, различна от обичайната (дома), те стават по-податливи на непознати дразнители.

За да се справим с упоритата „градинска хрема“ е препоръчително да наблегнем както на здравословното хранене и избягването на вредни храни и напитки, така и на честите разходки сред природата и акцентирането върху добрата лична хигиена. Редовните промивки на носа със стерилен изотоничен разтвор, съдържащ морска вода, не само отстранява секретите от носните пътища, но и успешно се прилага при настинки с бактериална инфекция, назофарингит, синузит, както и за предпазване от развитие на остър среден отит.

Друг често срещан въпрос, който много родители задават е кое е по-правилно – да се правят редовни промивки или да се прилагат капки за нос?

Тук следва да направим ясното разграничение, че назалната хигиена и промивките на носа с цел почистване са средство за превенция срещу хремата, не е начин за лечение. Капките за нос са подходящо средство за терапия, което се изписва от наблюдаващ лекар.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles