4.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Колко захар трябва да консумират децата на ден?

Когато говорим за препоръчителни количества захар, се има предвид съдържанието на така наречените свободни захари (моно- и дизахариди) в различни храни и напитки, както и съдържащите се естествено в меда, сиропите и неподсладените плодови и зеленчукови сокове, смутита и пюрета. Става дума за добавена захар.

Според първите препоръки на СЗО от 1989 г, съдържанието на свободните захари не бива да надвишава 10% от дневния енергиен прием. Организацията издава допълнителни препоръки за намаляване на количеството до 5%, основани на доказателства за намаляване на риска от зъбен кариес в дългосрочен план. Такива са и препоръките на Националната служба по здравеопазване на Великобритания, която пояснява, че няма посочени препоръки за децата под 4 г, тъй като за тях не е препоръчително да приемат храни и напитки с добавена в тях захар.

възрастколичество свободни  захари дневноравнява се на:
от 4 до 6 гне повече от 19 гоколо 5 бучки захар
от 7 до 10 гне повече от 24 г около 6 бучки захар
възрастнине повече от 30 гоколо 7 бучки захар

При повишаване на захарта в кръвта тялото отделя инсулин, който абсорбира захарта, за да я трансформира в енергия, което често причинява повече неспокойство и раздразнителност.

От друга страна, системното прекаляване със захарните продукти води и до наднормено тегло и увеличава риска от развитие на диабет тип 2.

Ако и вашето дете прекалява с употребата на захар, ето какво може да предприемете:

  • Газираните напитки и плодови сокове в кутии са едни от продуктите с най-високо съдържание на захар, затова ги заменете с фрешове. 
     
  • Старайте се малчуганът вкъщи да се храни редовно с пресни плодове и зеленчуци, богати на фибри. 
     
  • Не забравяйте, че целта не е да изключим напълно сладките лакомства от дневното меню на синовете и дъщерите ни, а да контролираме техния прием в здравословни граници.

Когато тялото расте, то се нуждае от повече храна – от протеини, до мазнини и захари. Този бърз темп на растеж е променлив, но като цяло обхваща първата година от живота, децата на начална възраст и, разбира се, децата, преминаващи през пубертета. Казано по-просто: ако детето ви, което преминава през пубертета, иска малко повече въглехидрати от време на време, е нормално, но се постарайте да му осигурите и балансирана диета.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles