19.2 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Домашен пилешки салам за диетици и кулинари

От: Наташа Илиева, Благоевград

Снимка: Авторът

Пилешкото месо е застъпено в редица диети за отслабване, както и в такива за някои заболявания, като диабет, гастрит, високи нива на холестерола. То обаче има още редица ползи, които малцина знаят. Този продукт съдържа фосфор, който както  и наличният калций, е полезен за костите. То е богато също така и на селен, за който е известно, че намалява риска от артрит. Триптофанът и витамин B5 имат успокояващ ефект и правят пилешкото ястие чудесен избор за борба със стреса и напрежението.

Пилешкото месо е един от най-добрите източници на белтъци – порция от 100 г съдържа 25 г протеин, което го прави чудесен избор за растящите деца, както и хората, които тренират във фитнеса. Цинкът в пилешкото месо спомага за регулиране на апетита.

Магнезият също присъства в месото и помага за успокояване на предменструалния синдром при жените. Бори се срещу променливите настроения, които често се проявяват през тези периоди.

Мъжете също печелят от редовната му консумация, тъй като наличният в него цинк помага регулирането нивата на тестостерона, както и повишава производството на качествени сперматозоиди.

„Следвай ме” ви предлага една необичайна, но изключително интересна рецепта  – домашен салам от пилешко месо.

Продукти: пилешки гърди – 1 кг, чесън – 2-3 скилидки, сол, черен пипер и червен пипер – на вкус, желатин на прах – 15 г.

Приготвяне: Пилешките гърди се нарязват на ситно, слагат се в купа и се добавят скълцаният или смлян чесен, солта, смляния черен пипер, червеният пипер и други подправки по вкус на домакинята, както и солта. Прибавя се и желатинът. Разбърква се добре. Увива се в осем слоя прозрачно домакинско фолио. Придава му се форма на салам, ври в тенджера с вода един час. След като врялата вода се изхвърли, се изчаква саламчето за изстине. След това се прибира в хладилника, за да се стегне от ниската температура. Прехвърля се в хартия за печене, а върху нея се увива с алуминиево фолио. Съхранява се в хладилника, желателно е да престои първоначално във  фризера.

По тази технология може да се приготви домашен салам с всякакъв вид месо и подправки.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles