16.8 C
София
петък, май 24, 2024
spot_img

Елементите, които ни правят здрави

Обикновено, когато говорим за здравословно хранене, имаме предвид достатъчния прием на витамини. Безспорно, те са полезни за нашите органи и системи, но има още редица елементи, без които здравето ни ще бъде подкопано.

Основните от тях са пет. Ето кои са те:

Желязо – без него металобизмът ни се забавя. Кожата става суха, ноктите започват да се чупят, а косата да цъфти и да пада повече от обичайното. Тези външни признаци подсказват, че този елемент вероятно недостига на организма ни. Ако дефицитът продължи по-дълго време, се нарушава производството на хормоните и транспортирането на кислорода към тъканите. Анемията е логичния резултат. За да не стигнем до това положение, жените трябва да приемат дневно 18 млгр желязо, а мъжете 8 милиграма. Причината е, че едните губят много от него по време на месечния си цикъл, докато другите също губят, но по-малки количества с дефекацията. В 100 г стриди има 7 млгр желязо, в 100 г. говеждо месо – 2,6 млгр, а в 100 г пилешки дробчета – 17 милиграма.

Калий – той е естественият балансьр на кръвното налягане, водния баланс в организма, работата на нервните клетки и мускулите. Дефицитът му води до чупливи кости – остеопороза и бъбречна недостатъчност. Когато приемът на калий не е достатъчен, е възможна депресия или невроза. Лекарите сочат като причини нездравословното хранене и недостатъчният прием на млечи продукти, тъй като те са богати на този елемент. В последните години възникна теория, че постоянната употреба на полуфабрикати и стресът буквално го унищожават в организма. Колкото и да е чудно, сушените кайсии са богати на калий, а също така картофите и спанакът.

Витамин D – без него не могат да се усвояват калият и магнезият. Когато той е в достатъчни количества, имунитет е силен, работоспособността е повишена. Ако обаче е в дефицит, простудите са често явление, както и безсънието и остеохондрозата. Дневният прием трябва да бъде между 10 и 20 милиграма. Подходящи продукти са сьомга и всякаква друга консервирана по-мазна риба.

Калций –  той е отговорен за здравите зъби и кости, както и за добрата работа на мозъка. Същевременно този елемент е водещ при съсирването на кръвта. Когато не достига, кариесите стават повече, явява се сърдечна недостатъчност и остеохондроза. И тук небалансираното хранене е основната причина. От него са необходими по 1 – 1,2 г дневно. Богати на калции продукти са броколите, маковите семенца и бадемите.

Целулоза – тя не е химичен елемент, но без нея човешкият организъм страда, тъй като точно тя е отговорна за микрофлората, намаляването на кръвната захар и регулярното очистване на организма. Когато целулозата не достига, е възможна появата на захарен диабет, лошият холестерол се повишава, стомахът става нередовен.

За избягване на тези състояния се препоръчват сурови плодове и целенчуци, както и черен хляб със семена. Трябва да се избягват тестените храни от бели брашна и захарните изделия. Препоръчителната дневна доза целулоза е от 21 до 38 грама. Добър източник е фасулът, киноата, елдата, зелето, репите, салатите и всички плодове.

 

 

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles