8.9 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Галушки по банатски

Галушките са обичайно ястие на банатските българи.

Някои вероятно ще попитат, какви са тези банатски българи?

Това са наши сънародници, католици, потърсили спасение след потушаването на Първото и Второто Чипровски въстания в Астро – Унгария. Там те се заселват в областта Банат. След Освобождението българското правителство им предоставя безплатно земи и голяма част от тях се връщат в България, донасящи не само съхранените български традиции, но и традиции от кухнята, танците и обичаите на земите, в които са намерили спасение.

Едно от ястията, характерно за Полша, Унгария, Западна Румъния, Украйна и Южна Русия са галушките.

„Следвай ме“ ви предлага една от многобройните рецепти за тях, наричани от сънародниците ни „Галушки по банатски“. Тези рецепти са събрани и публикувани в сайта „Фалмис“ – медиа на Дружеството на банатските българи в България (вижте ТУК). Предлаганата рецепта е записана и съхранена от Мария Караджова от село Бърдарски геран, която я е научила от своята баба.

Продукти: картофи – 10 броя (средно големи), яйце – 1, щипка сол, брашно – 1 ½ чаша (може и повече, докато се получи твърдо тесто), олио – ½ кафена чашка, сирене натрошено – 1 ½ водна чаша според вкуса.

Приготвяне: Картофите се обелват, нарязват се на средно големи кубчета и се сваряват в подсолена вода до омекване. Замесва се твърдо тесто от брашното, част от водата, в кояато са врели картофите, яйцето и щипката сол. От него се оформят малки късчета, които се сваряват в подсолена вода. Варят се около 10-15 минути, отцеждат се и се намазняват с леко загрятото олио.

В тиган се запържват трохи за гарнитурата (това се прави, докато се варят галушките). Когато те са готови, в голям съд се редят ред галушки, ред картофи, ред нагорещена мазнина, ред запържени трохи и натрошено сирене.

Поднасят се топли.

 

 

Следвай ме – Гурме

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles