8.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Енория „Непорочно зачатие на Дева Мария” в Раковски навършва един век

Отслужват тържествена Св. Литургия на 14 септември 

Сто години от създаването си ще отбележи енория „Непорочно зачатие на Дева Мария” в град Раковски, съобщиха от община Пловдив. На 14 септември, от 18.00 часа, в църквата „Непорочно зачатие на Дева Мария” в квартал „Парчевич” ще бъде отслужена Тържествена Литургия в чест на 100 години от създаването на енорията и построяването на първата църква в нея. На празника ще присъстват много гости, свещеници, сестри и богопосветени от страната и чужбина, както и владиците на трите католически епархии в България. Тържеството ще започне с молитвено шествие от старата камбанария в 17.30 часа.

Енория „Непорочно зачатие на Дева Мария” е създадена през 1919 г., когато официално за енорист е назначен отец Венцислав Гайдаджиев. Според съществуващи кръщелни книги, в кв. „Парчевич”, с някогашно име Алифаково, са се извършвали кръщения още преди 290 години, но не е имало назначен постоянен свещеник нито църква. Алифаково е било чисто турско село. Поради голямото си увеличение, жителите на Балтаджии в края на XIX век започнали да заселват и Алифаково. От Балтаджии помагат със средства за построяване на сграда, която да служи за място на църковни служби и за място, където да живее свещеникът.

Църквата е частично разрушена от Чирпанското земетресение. Единствено камбанарията, построена 1925 г., е оцеляла изцяло и до днес е запазена в първоначалния си вид. Възстановяването на църквата е по проект на арх. Камен Петков и започва през 1930 година, а населението на Алифаково – около 200 души, участва с доброволен труд. Храмът е осветен на 8 ноември 1931 г. Храмовият празник е на 8 декември.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles