15.2 C
София
сряда, май 8, 2024
spot_img

Дни на камерната музика започват в Габрово

43-то издание на Международния фестивал „Дни на камерната музика 2019“ ще се проведе през септември в Габрово. И тази година организаторите обещават разчупена програма, която излиза от стереотипите. Една от новостите ще е соловото участие с малко известния за широката публика меден духов инструмент – еуфониум. Изпълнението ще е на струнен квартет „София“, съобщават от община Велико Търново.

Публиката ще има възможност да се наслади и на Духов квинтет „Пилекадоне“, фестивално клавирно трио, симфониета „Враца“, диригентът Максим Ешкенази, както и на световната премиера на произведение от Пламен Джуров.

Над 90% от музиката ще прозвучи за пръв път в Габрово. Запазват се традициите да има концерт на открито, да присъстват изявени имена в българското изпълнителско изкуство и да се представят непознати млади таланти.

Музикалните прояви ще са девет. Те застъпва широк жанров спектър, а целта е да се задоволят почти всички вкусове и желания на публиката, както и да се привлекат повече млади хора. Концертите стартират на 9 септември. Повечето от тях ще са в Художествената галерия „Христо Цокев“, където посетителите ще могат да разгледат и тематичната изложба „Вдъхновени от музиката“ .

43-тото издание на Международния фестивал „Дни на камерната музика 2019“ ще се открие от Камерния ансамбъл „Софийски солисти“. Допълнителна информация за програмата има в социалните мрежи.

Фестивалът „Дни на камерната музика“ в Габрово е създаден през 1976 г. Тогава диригент на Габровския камерен оркестър е Милко Коларов, а артистичен директор е Панчо Владигеров.

След 1992 г. ръководител на оркестъра и фестивала е Иван Стоянов, който запазва високото ниво на фестивалните събития.

Снимка: БНР

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles