5.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Заменят „майка“ и „баща“ с „родител 1“ и „родител 2“

Новите понятия бяха приети на първо четене от френския парламент

Понятията „майка“ и „баща“ се заменят с „родител 1“ и „родител 2“ в родилните домове и оформяне на документите за раждане на децата. Тази промяна е гласувал на първо четене френският парламент, съобщи rfi.fr.

Вносителят на промяната, депутатът Валери Пети е заявил в пленарната зала: „Поправката е с цел укрепване на семейното разнообразие. Тя подчерта, че формулировките до момента не са отчитали случаите на еднополови семейства“.

Тя е подчертала, че формулировките от училищните документи до момента не са отчитали случаите на еднополови семейства, макар Законът за „брака за всички“ да е приет още през 2013 година.

„У нас все още има семейства, които се сблъскват с проблеми, предизвикани от остарели, застинали социални модели“, смята друг френски депутат Дженифър Де Темерман и допълва, че приемането на мерките, като още една крачка за постигането на социално равенство.

Категорично срещу поправката се е изказал министърът на образованието. Ксавие Бретон от опозиционната лява партия е заявил: „Когато чуя за остарял социален модел, бих искал да напомня, че повече от 90% от браковете днес са между мъж и жена.“

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles