20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Започва 18-дневно поклонение пред жертвите на тоталитарните режими

Поклонения пред жертвите на тоталитарните режими започват от 23 август, те са в рамките на 18 дни и ще завършат на 9 септември. За мото на инициативата е направено взаимстване на прочутата фраза на Дюма „Един за всички, всички за един”, но перифразирана като „Всички за един – един за всички“.

Инициатор е католическият свещеник отец Паоло Кортези, който служи в Белене и е  председател на Културен център „Еп. Евгений Босилков“ в крайдунавското градче.

Първото поклонение е на 23 август, то е започне от Мемориала на жертвите на комунизма пред  НДК и посещение на църквата “Св. Неделя” в София. 23 август е Европейският ден за отдава почит на жертвите на тоталитарните режими. В рамките на инициативата ще се направят поклонения на паметни места, свързани с жертви на тоталитарните режими. Сред тях са Черната скала близо до Боровец, където след 9 септември 1944 г. са извършвани масови убийства на хора, неудобни на новия режим. Такива ще има още в Гонда вода, където от 1941 до 1943 г. е имало лагер. На 25 август в Лом е предвидено поклонение – разпределителният пункт, откъдето е предвиждано да бъдат разпределяни евреите за фашистките концлагери, на 28 август поклонение ще има в село Покрован, Ивайловградско. Там през 1913 г. са клани турци.  Посещение на лагера „Слънчев бряг” край Ловеч е планирано за 4 септември, а на 6 септември село Ястребино, където през 1943 г. са разстрелян невинни деца, уличени за ятаци на партизани. Програмата за поклонение ще завърши н 9 септември в Белене, където е роден канонизирания за мъченик от Ватикана епископ Евгений Босилков. Ще бъде посетен и лагера, който е просъществувал о 1949 до 1989 г.

Паметта на жертвите на тоталитарните режими ще бъде почетена с изпълнение на „Реквием“ от Моцарт. Концертът ще започне от 16 ч. в светилище „Блажени Евгений Босилков“. Входът е свободен.

„Инициативите не са свързани с политиката, а с култура на паметта, каза отец Паоло Кортени. -Нека близките на жертвите да знаят, че тези хора не са забравени. Европа не е само политика и икономика, тя има и ценности, между които са общата история и паметта към миналото. Именно от нея можем да пораснем като европейски народ“, подчерта свещеникът.

 

Следвай ме – Общество

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles