4.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Здравословни салати с боровинки

За повечето българи боровинките в салата са истинска кулинарна „ерес“. Те обаче й придават специфичен и ароматен вкус. Този малък плод мимикрира твърде добре както към зеленчуковите, така и към плодовите салати. Той е подходящ и за десерти, и като основа за редица дресинги и марина за месо.

Боровинките придават не само неповторим и изискан вкус на всяко ястие, но са изключително полезни за здравето. Те предпазват от Алцхаймер, както и от старческа деменция. Според американско проучване, ако човек консумира по 30 г от тях седмично, няма да му се налага да пие гинко билоба. Освен това, те подобряват работата на сърцето, поддържат добри нивата на холестерола и предпазват от инсулти. Безспорна е ползата им за зрението, боровинките го изострят и възпрепятстват инфекциите на очите. Полезни са както в прясно състояние, така и в замразено. Ако се ползват изсушени, трябва да се накиснат предварително в студена вода.

„Следвай ме“ ви предлага две рецепти за вкусни салати с боровинки, които не само ще погалят кулинарните ви усещания, но и ще ви направят по-здрави.

Боровинки с маруля и ябълка (круша)

Продукти: зелена салата – 1 бр., орехи – 1 шепа, боровинки – ½ кафена чаша (да не е от най-малките за турско кафе), пилешко месо сварено, печено или пушено – 100 – 150 г, синьо сирене натрошено – 50-60 г (половин чаена чаша), ябълка (круша) – половин, нарязана на полумесеци, сол, зехтин и оцет – на вкус.

Приготвяне: Марулята се накъсва с ръце и се смесва с всички продукти. С ябълките се аранжира купата с готовата салата.

Сушени боровинки със спанак и орехи

Продукти: спанак – 200 г (ако е бейби, листата да са цели, обикновения накъсайте), червени боровинки сушени (може и пресни) – 30 – 40 г, сирене – 80 г, орехи – 70 г, зехтин, лимонов сок, сол – на вкус.

Приготвяне: Върху спанака в купата се изсипват останалите продукти и подправките. Разбърква се леко. Поднася се.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles