19.2 C
София
понеделник, май 20, 2024
spot_img

Защо децата смучат палците си и какво да направим по въпроса

Децата смучат палците си, защото така се успокояват. Този навик детето го придобива още от утробата докато е бебе. Сега то се обръща към палеца си, когато е уморено, уплашено, отегчено, болно или се опитва да се приспособи към предизвикателства, като например започване на детска градина или предучилищна. Може също така да използва палеца си, за да си помогне да заспи преди лягане и да се приспи, когато се събуди посред нощ.

Имайте предвид също, че не всяко смучене на палец е еднакво вредно; експертите твърдят, че именно интензивността на смученето и движението на езика деформират зъбите и по-късно се налага поставянето на брикети. Децата, които пасивно държат палците си в устата, са по-малко склонни да имат проблеми със зъбите, отколкото децата, които смучат агресивно.

Наблюдавайте техниката на детето си. Ако то смуче енергично, започнете да ограничавате навика му по-рано, 3-годишна възраст. Ако забележите някакви промени в устата или зъбите, или ако не сте сигурни дали смученето на палеца на детето ви причинява проблеми, консултирайте се с вашия зъболекар.

Ако палецът на детето Ви се зачерви и напука от смученето, опитайте да нанесете овлажняващ крем, докато спи. (Ако го нанесете, когато е будно, той може да попадне в устата му.)

Повечето деца спират да смучат палеца си сами на възраст между 2 и 4 години. Някои от тях продължават с този навик по-дълго, но натискът на връстниците в училище често е много ефективен възпиращ фактор.

Съвет

Оставете го. Наказването на детето в предучилищна възраст или опитите да го убедите да извади палеца от устата си няма да помогнат, защото то вероятно дори не осъзнава, че го прави. Методи като поставянето на ластична превръзка на палеца, би изглеждало като несправедливо наказание, тъй като детето се отдава на навика си за удобство и сигурност. Освен това менталния натиск да спре може да засили желанието да го прави още повече.

Опитайте се да изчакате. Децата обикновено се отказват от смученето на палеца, когато намерят други начини да се успокоят и утешат. Ако например детето ви има склонност да смуче палеца си, когато е гладно, скоро ще се научи просто да отваря хладилника и да търси нещо за ядене или да ви помоли за хапване вместо това.

Предотвратете смученето на палеца с други дейности. Ако можете да определите времето и местата, където вашето дете в предучилищна възраст е най-склонно да си смуче палеца – например докато гледа телевизия – помислете дали да не отвлечете вниманието му със заместваща дейност, например гумена топка, която да стиска.

Ако то е склонно да смуче палеца си, когато е уморено, можете да опитате да го оставите да подремне по-дълго или да удължите времето за лягане. Ако пък си смуче палеца, когато е разстроено, помогнете да изрази чувствата си с думи.

Ключът е да забележите кога и къде се случва смученето и да се опитате да отклоните вниманието на детето, като му предложите алтернатива. Заедно с детето можете да намерите решения, които в крайна сметка ще му помогнат да се откаже от навика да смуче палеца.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles