6.7 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

За първи път у нас приложиха криоаблация при предсърдно мъждене

Методът е най-ефективният, към момента, за такива състояния

Медицински екип на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център извърши успешно инвазивна криоаблация за първи път в страната. Проф. Лазар Ангелков, главен консултант към отделението по Електрофизиология и кардиостимулация, изпълни този сложен метод за интервенционално лечение при четирима пациенти, на възраст между 50 и 60 години, с ритъмни нарушения от 04 до 06 юни 2018. Това е един от методите за лечение на предсърдно мъждене, който се отличава с високо ниво на ефективност и безопасност за пациента. Резултати от проучването на North American Arctic Front (STOP AF) Trial показват, че при пациенти с една и съща електрофизиологична патология, успехът на криоаблацията е около 10 пъти по-голям, в сравнение с медикаментозната терапия (69.9% ефективност срещу 7.3%).

Предсърдното мъждене (ПМ) представлява неправилен сърдечен ритъм, който засяга горните кухини на сърцето – предсърдията. При него те вибрират, вместо да имат нормален ритъм. В резултат на това, кръвта в тях не се изпомпва напълно от горните сърдечни кухини, което може да доведе до нейното задържане и съсирване.

Обикновено ПМ води до ускорен сърдечен ритъм. Лечението е важно, защото това състояние може да повлияе отрицателно качеството на живот на човека и да причини инсулт. При хората с предсърдно мъждене има пет пъти по-голяма вероятност от формиране на съсиреци и риск от инсулт.

Какво представлява методът криоаблация?

Криоаблацията е минимално инвазивна интервенция, при която се извършва замразяване на сърдечната тъкан. Балон се поставя в зоната на всяка от белодробните вени, надува се и се третира с ниска температура в продължение на секунди. По този начин се постига електрическа изолация на белодробните вени от лявото предсърдие.

Целта на процедурата е да попречи на електрическите пътища да преминават от белодробните вени към предсърдието. Именно белодробните вени са основният източник на електрически пускови сигнали, причиняващи ПМ. Криоаблацията прекратява тези абнормни електрически пътища и им пречи да продължат да причиняват ПМ.

Методът е сигурен и комфортен за пациента. Възстановяването е бързо и крайният резултат е дълготраен.

Екип и техника

За първи път в България методът криоаблация беше извършен от екипа на проф. Лазар Ангелков, който е водещ европейски електрофизиолог, висококвалифициран в областта на електрофизиологията и кардиостимулацията. Прилага авангардни методи, с които лекува и най-тежките сърдечни аритмии. Опитът на проф. Ангелков е уникален за България в извършването на интервенционално лечение на вентикуларни тахикардии при структурни заболявания на сърцето, инвазивно лечение на всички видове предсърдно мъждене и криоаблация.

Отделението по Електрофизиология и кардиостимулация към Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център е единственото в България с инсталирана система за извършване на криоаблация, производство на американската компания Медтроник – световен лидер в медицинските изделия. Този високотехнологичен и ефективен метод може да бъде извършван единствено от високоспециализиран екип, който, след сложни обучения, придобива способност да работи с прецизната и скъпоструваща апаратура – Cardiac Cryo Ablation System.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles