6.7 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

За седем дни се изследваха 243 за хепатит В, С и ХИВ

Навременното диагностициране на вирусния хепатит е от ключово значение

243 души се изследваха за хепатит В, С и ХИВ в рамките на Европейската седмица за тестване за вирусен хепатит и ХИВ, която се отбеляза в София между 17 и 24 ноември 2017 г. от Сдружение „ХепАктив“ и Сдружение „Здраве без граници“.

Тази година в България тя премина под мотото „Върни лентата. Спомни си. Тествай се“ и беше насочена към хората, родени между 1945 и 1965 г. (т.нар. baby boomers), при които в миналото е имало повишен риск от заразяване с вируса на хепатит С, тъй като той е открит едва през 1989 г.

„По време на кампанията отчетохме засилена посещаемост в центъра ни, като общо 243 души се изследваха за вирусни хепатити и ХИВ. Интересно е да отбележим, че 40% от тях са от поколението, към което адресирахме и нашето послание – да се изследват, дори и при липсата на симптоми, като общо 6 души дадоха положителен проба за хепатит В или С. Всеки един от тях вече е насочен към специализирана клиника за потвърждение на диагнозата и провеждане на лечение. Това доказва не само необходимостта от профилактика, но и ползата от навременното откриване и лечение на хепатита. Не е задължително човек да има рисково поведение, за да бъде заразен с вируса на хепатит С. Много често причината е например кръвопреливане преди 25 г. Ето защо желанието ни е да мотивираме колкото се може повече хора да се изследват, без да чакат появата на оплаквания‘‘ , споделя Силвана Лесидренска, председател на сдружение „ХепАктив“

„Център за сексуално здраве“ на ул. „Цар Самуил“ 111 в гр. София предлага целогодишно безплатни и анонимни изследвания за хепатит С и ХИВ, като резултатите биват готови само за 15 минути.
На 1 декември ще отбележим Световния ден за борба с ХИВ/СПИН, което е още един повод хората да посетят центъра и да се изследват.
Хепатит С е вирус, който се предава основно по кръвен път (кръвопреливане, медицински манипулации, зъболечение и др.) и може да увреди сериозно черния дроб, ако не се излекува навреме. Той е седмата причина за смъртност в света и първа за развитие на рак на черния дроб. Според доклад на Световната здравна организация от 2017 г. 71 млн. са хората, заразени с хепатит С в световен мащаб. У нас се предполага, че те са около 94 000. В България от 2016 г. е въведена най-модерната терапия за лечение на вируса с Директно Действащи Антивирусни Средства (ДДАС). Тя се поема изцяло от НЗОК и с нея може да се постигне излекуване на болестта до близо 100%.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles