Избират Доростолски митрополит в неделя

Наташа Войкина, Враца

В събота след обяд- 24 октомври, в Синодалната палата ще се проведе заседание, на което Архиереите ще проверят представените от Западно -и Средно Европейски митрополит Антоний книжа от Епархийския   избор за Доростолски митрополит. Ако те са изрядни и няма възражения в определения срок, то

в неделя – 25 октомври,

в Синодалния параклис “Св.Цар Борис- Михаил” ще се проведе каноничния избор за Доростолски митрополит. След отслужената литургия патриарх Неофит и митрополитите ще определят един от двамата излъчени чрез епархийски избор в миналата неделя епископи – Велички Сионий (12 гласа) или Константийски Яков (18 гласа). Осамнадесет избиратели от трите енории-(Доростолска, Дуловска и Тервелска) – девет клирици и девет миряни (половината на и над пенсионна възраст), излъчиха двамата от семплата листа от петима владици  чрез тайно гласуване. То бе предавано на живо на FB страницата на Българска Патриаршия и оглавено от Западно – и  Средно Европейски  митрополит Антоний- наместник на овдовялата епархия.

Сутринта двамата епископи  по традиция ще присъстват  молитвено в олтара на Патриаршеския храм “Св. Александър Невски” по време на въскресната литургия, на която ще бъдат и техни близки и приятели,както и духовници и вярващи  от Доростолска епархия. Те ще бъдат поканени заедно с  избрания  митрополит   в параклиса,където ще бъде  канонически утвърден, като му се връчат  инсингиите на Епархийски Архиерей.

Въдворявянето му ще се извърши на определена от Св.Синод дата.

Кой от двамата ще бъде избран?

Независимо,че Св.Синод по традиция зачита номинирания с по- голям брой гласове, шансове да оглавят епархията, граничаща по суша и вода с Румъния има всеки от двамата млади епископи.

Дейността на бъдещия кириарх на епархията е важна с оглед пастирско – просветителската и родолюбива.  След  избора на техен събрат синодалите ще изберат нов епископ на БПЦ.  Според запознати одеждите, чието ушиване в модна агенция (около 5 хиляди лева) и корона (в размер на 900 евро) вече са поръчани. Наши източници смятат, че изборът е паднал върху архимандрит от Софийска епархия и вероятно това е протосингелът Василий. Според други осведомени това ще е архиерейският наместник на Кюстендилска околия архимандрит  Исаак, специализирал преди години в т.н.духовен институт, оглавявян от Председателя на Отдела за външноцърковни връзки на РПЦ- Волоколамския митрополит Иларион.

Не е изключено за хиротония да бъде предложен и архимандрит Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средно Европейска епархия.

Името на друг бъдещ епископ засега не се упоменава, въпреки, че има архимандрити с висок образователен ценз и с качества.

Двамата надеждни и доказали се пред църковната и светската общественост  епископи  имат следните официални биографии:

Величкият епископ Сионий

 (Стефан Стефанов Радев) е роден на 18.11.1969 г. в гр. София. Приема монашески постриг на 8.06.1991 г. в Клисурския манастир „Св. Св. Кирил и Методий“ от Видинския митрополит Дометиан. В периода 1992-1995 г. е игумен на Клисурския манастир. Висшето си образование получава в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1994 г. В периода 1995-1996 г. специализира в Ерланген, Германия.

По решение на Светия Синод е хиротонисан за епископ с титлата Велички на 24.03.2007 г. в „Св. Александър Невски“. От 23.06.2009 г. до 30.04.2014 г. е назначен за Викарий на Видинския митрополит, а по-късно и за игумен на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“.От 01.05.2014 г. е назначен за игумен на Троянската ставропигиална св. обител „Успение Богородично“, която длъжност изпълнява и до днес. По решение на Св. Синод от 03.04.2019г. е назначен и за игумен на Бачковската ставропигиална св. обител „Успение Богородично“, която длъжност изпълнява и до днес.

Константийският епископ Яков

 (Росен Стоичков Дончев) е роден на 07.03.1971 г. в гр. София. През 1990 г. постъпва в Духовната академия. Преминавайки различни послушания, през 2007 г. с благословението на Пловдивския митрополит Николай постъпва в Баткунската света обител “Свети апостоли Петър и Павел” край село Паталеница, Пазарджишка духовна околия.От 2010 г. до 2012 г. е епархийски съветник на Пловдивска света митрополия. На 18.03.2012 г. е възведен в архимандритско достойнство и е назначен за секретар на Пазарджишка духовна околия. През 2013 г. със заповед на Пловдивския митрополит е назначен за Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.На 14.12.2016 г. е наречен от Св. Синод в пълен състав за „Константийски епископ“ и на 20 декември, в катедралния храм на гр. Пазарджик „Св. Богородица” е хиротонисан и назначен за Втори викарий на Пловдивския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.

Изборът и огласяването на Доростолски митрополит ще бъдат предавани на живо на Фб страницата на Българска Патриаршия .

 Следвай ме – Вяра

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version