20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Извадиха чуждо тяло от сърце без операция

Инвазивни кардиолози извадиха чуждо тяло от сърце без операция. Интервенцията е извършена в болница „Тракия” в Стара Загора, съобщиха от лечебното заведение.

60-годишната пациентка от града е живяла няколко месеца с част от катетър, заседнал в десните кухини на сърцето ѝ. Той е бил съставна част на вътрешен порт за вливане на химиотерапевтични медикаменти, имплантиран във венозната система на пациентката под кожата на гърдите ѝ, подобно на пейстмейкър. Вероятно катетърът се е отчупил миналия октомври по време на процедура в специализирано заведение за химиотерапевтични процедури, които пациентката е трябвало да прави в продължение на месеци. Постепенно отчупената част е мигрирала през венозната система, преминавайки през дясното предсърдие на сърцето, за да заседне в дясната камера. Там чуждото тяло е останало неподвижно. През това време пациентката не е чувствала болки или някакво друго сърдечно неразположение. Кардиолозите на Болница „Тракия“ намерили  находката, когато дошло време портът да бъде премахнат. Оказало се, че катетъра липсва. Инвазивният екип на завеждащия отделението д-р Борислав Борисов заедно с д-р Мариела Синджирлиева и д-р Орлин Лицанов го открил с помощта на рентгенографско изследване в областта на сърцето.

„Имаше два варианта – или сърдечна хирургична операция, която е много тежка, или да съставим план и да го извадим по миниинвазивен път през венозната система на пациентката, достигайки до катетъра със специални водачи, снабдени на върха с ласо за улавяне на чужди тела“, обясни д-р Борисов. Избират втория вариант. Успяват първо да изведат катетъра от областта на сърцето, а след това и от венозната система. Процедурата е продължила около половин час. Благодарение на нея чуждото тяло е изведено без усложнения от тялото на жената. Елементът е бил стерилен и най-вероятно затова не е предизвикал възпаление, но е създал риск от образуване на съсиреци, смята д-р Борисов. За щастие това не се е случило. Подобна находка не може да спре сърцето, но е рискова за образуване на тромбози, създава опасност от перфорации и появата на вторично възпаление, допълва той.

Макар и рядко срещан, това не е непознат случай в медицинската практика, казват кардиолозите на Болница „Тракия“. Най-често като чужди тела в човешкото тяло проникват именно части от катетри. Това е втори случай в тяхната практика, но първия път чуждото тяло е било водач с много по-малки размери, поради което изваждането му е било значително по-лесно.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles