11.5 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Изследват за коронавирус само при грипоподобни симптоми

Жена, върнала се от Милано иска да си направи тест, отпращат я

Изследванията за коронавирус се правят само при грипоподобни симптоми. Това заяви националният консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

„При здрав човек или човек, който няма симптоми на заболяването, резултатът от изследването ще е отрицателен и няма никакъв ефект от провеждането му. Човекът може след няколко дни да се разболее и едва тогава, след като заболяването се разпространи в белия дроб, може да се направи достоверен тест“, заяви проф. Кантарджиев. Единствено граждани с проявени симптоми като висока температура и начална пневмония могат да бъдат изследвани за новия коронавирус COVID-19. Условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати, т.е. наличие на вируса у човек, е проявената симптоматика. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни. По тази причина в България – в Националната референта лаборатория – се изследват единствено проби на граждани с проявена симптоматика.

За пореден път проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Това е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.

„Към момента страната ни разполага само с 300 теста. Те не бива да се изразходват от здрави хора“, каза още проф. Кантарджиев.

Междувременно, млада жена, завърнала се преди броуни дни от Милано съобщи в социалните мрежи, че е поискала да си направи тест за коронавирус, но са я отпратили от три здравни заведения.

Съветът по сигурност на Министерския съвет, свикан от премиера Бойко Борисов пък, реши на всички гранични пунктове граничарите да бъдат оборудвани с дистанционни термометри за измерване на температурата на преминаващите. Те ще бъдат снабдени на местата, където няма термокамери.

Летищата вече са оборудвани с термокамери

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles