18.8 C
София
събота, май 25, 2024
spot_img

Изследват стави с ехограф в Бургаската университетска болница

Ехография на стави правят вече в медицинския център  „Св. Николай Чудотворец“, който е част от Университетската многопрофилна болница в Бургас, съобщиха от лечебото заведение.

Изследването е надеждна методика за ранна диагностика и лечение на ревматологични заболявания. То се осъществява с висок клас ехограф за ревматологични изследвания. Апаратът е в специализирания ревматологичен кабинет и е придобивка за всички пациенти със ставни заболявания.

„Артросонографията (ставната ехография) дава възможност за ранна диагностика, още преди проявата на сериозни симптоми и обездвижване. Изследването присъства като надеждна методика във всички съвременни ръководства за диагностика и лечение на ревматологични заболявания”, коментира  завеждащите кабинета д-р Мария Недкова

Ставната ехография се препоръчва на хора с оплаквания от болки в ставите, намалена подвижност, отоци. Тя се назначава след обстоен преглед и преценка от специалист-ревматолог, обучен да я извършва.

При някои заболявания резултатът от ставната ехография е съизмерим с това от ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), което е скъпо и труднодостъпно изследване. Освен за диагностика, ехографът се използва и за контрол на инвазивни манипулации – напр. за вътреставни и бурсални инжекции  ремахване на кисти. Вътреставните инжекции в амбулаторни условия спасяват пациента от ненужни хоспитализации и прием на множество и различни лекарства, връщат движението на ставите и работоспособността му.

„Ставната ехография е съвременна, достъпна и надеждна методика. Клиничната значимост е свързана с липса на радиация, ниска цена, възможност на оценка на ставните структури в няколко равнини, повтаряемост, висока резолюция, динамично изследване и контрол на инвазивните манипулации“, обяснява  д-р Христова, която е другият специалист, който прави прегледите с модерния апарат.

Ревматологичният кабинет в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ работи с направление от зравната каса. Тя обаче не покрива стойността на ставната ехография.

Пациентите могат да получат повече информация за ревматологичния кабинет на тел.056 81 64 54 и 0879545082

 

Следвай ме  – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles