8.9 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

 Изтеглят опасни стоки

Употребата им крие химически риск и опасност от токов удар

Изтеглят опасни стоки от заради химически риск и опасност от токов удар, съобщиха от платформата „Ние, потребителите“.

Сред тях са универсален адаптер за пътуване и електрически търсач на ключове. Артикулите са продавани онлайн и до тях са имали достъп потребителите от цял свят. Частите под напрежение на щепсела на забранения за продажба адаптер са достъпни, когато е напълно или частично свързан към контакт. Той е така изработен, че е възможно потребителят да постави само единия щифт, а при докосването на другия да пострада от токов удар.

Артикулът е с наименование UNIVERSALE ADATTATORE 2 P+T 10a 250V~ и с бранд EXTRASTAR. Може да бъде разпознат по номера на модела X501080 и баркода: 8056860270. Продуктът не отговаря на изискванията на Директивата да ниско

напрежение, а сигналът за него е подаден от Италия.

Електрическият търсач на ключове пък е опасен с наднорменото съдържание на олово в спойките, с което не изпълнява изискванията на Директивата за ограничаване на употребата на определени опасни вещества в електрическо и електронно оборудване (Директива RoHS). Продуктът е с наименование Keyi LED Keychain Key Finder, бранд Innovagoods, номер на модела V0100752 и баркод 4899888116592.

В регистъра на европейската система за ранно оповестяване за доказано опасни стоки Safety Gate могат да бъдат разгледани и детайлите за няколко модела продавани през интернет детски облекла, кактои различни пластмасови играчки. Проблемът с тях е, че не отгаварят на изискванията съответно на Директивата за обща безопасност и на Директивата за безопансност на играчките и европейския стандарт EN71-1, тъй като лесно могат да се раздробят на дребни елементи и при поглъщането им от детето да предизвикат задавяне и дори задушаване.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles