10.2 C
София
неделя, април 28, 2024
spot_img

Преглеждат безплатно за атеросклероза в Бургас

Ще се правят и изследвания с доплер, в рисковата група са хипертониците, хората с наднормено тегло, пушачите и диабетиците

Безплатни профилактични прегледи и изследване с доплер за атеросклероза ще се правят в Университетската болница в Буергас. Те започват от 8 януари, всеки ден, в кабинет 209 във Втора база на Клиниката по съдова хирургия, от 12.00 до 16.00 часа.

Лекарите, които ще ги осъществяват се проф. Валентин Василев, д-р Огнян Матков, д-р Ивайло Хаджиев, д-р Радослав Шишков, д-р Христо Хлебаров и д-р Майа Стоянова.

Прегледите се препоръчват се на хората от рисковите групи. В тях попадат хипертониците, диабетиците, тези с наднормено тегло, употребяващите често алкохол и пушачите. Застрашени са още хората с лош холестерол и триглицериди, с фамилна обремененост и във възрастта над 45 години.  Атеросклерозата се изразява в мастни отлагания по вътрешните стени на кръвоносните съдове. От своя страна са поставят човека да претърпи инсулт, инфаркт, бъбречна недостатъчност и редица други тежки състояния. Целта на кампанията е тези рискове да бъдат предотвратени, а хората запознати с тях, поясниха от болницата. Симптоми, по които човек може да се насочи и потърси специалист са замайване и шум в ушите, нарушено равновесие при покой или ходене, изтръпване на крайниците, мускулна слабост, болка в седалищната, бедрената или подбедрената мускулатра при вървене, студени крайници и мускулни крампи.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles