9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Иисус Христос изкарва 7 бяса от Мария Магдалина

Личността на Мария Магдалина (Магдалена), чийто ден е днес (22 юли), според църковния календар, е определяна различно от Православната и от Католическата Църква, което векове наред довежда до пълна дезориентация на хората, които не познават добре повестуванията на четирите Евангелия. Това дава основание и за романтично-спекулативни теории, като тези описани с книгите на Дан Браун.

За православните тя е жената, която Иисус Христос изцелява от седем бяса (Марк 16:9). Този персонаж се споменава неколкократно и в четирите Евангелия. В (Лука 7:37) тя е спомената поименно: „Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса“. Лука описва този случай в (Лука 8:2) и уточнява: „… излекувал /Иисус/ от зли духове и болести… и които Му услужваха с имотите си“.

За католиците тя е покаялата се блудница. Точно тази трактовка става основа на редица сетнешни задявки и конспирации с нейната личност, граничещи със светотатство. Точно като грешница в момента на покаяние тя е рисувана от Тициан (виж илюстрацията) и редица други ренесансови творци, та дори до 19 век от Фредерик Сандрис.

Объркването на св. Мария Магдалина с опростената покаяла се блудница се дължи на грешно тълкуване от края на VІ век, допуснато от св. Григорий Велики.

Св. Мария Магдалина била родом от Магдала, градче на брега на Галилейското езеро. От там носи и прозвището Магдалина, Магдалена, т.е. от Магдала.

Илюстрация: Каещата се Мария Магдалена от Тициан

 

Следвай ме – Вяра

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles