4.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Колагенът е важен за косата, кожата и ставите

От д-р Детелина Тодорова, общопрактикуващ лекар

 

Колагенът, чийто нива в организма ни така чест пренебрегваме, е изключително важен за здравето на косата, кожата, ставите, хрущяла, зъбите, венците и ноктите. Той активизира формирането на клетъчните обвивки, помага на организма за изработването на собствен колаген, захранва кожата с необходимите пептиди и аминокиселини.

Колагенът е спомагателно средство при терапия на пародонтоза, дерматологични заболявания (алергични реакции, псориазис, обриви), нарушения в растежа на косата, пърхот, изтощена и суха коса, изгаряния, дерматит. Помага и при възпалителни заболявания на ставите, зарастване на рани, шевове след оперативна намеса, чупливи нокти, херпес, стоматит, дисфункция на мастните жлези.

Симптомите за неговия недостиг в организма са: разрушаване на зъбите, окапване на косата, нарушаване на структурата на ноктите, суха и изтощена кожа, бръчки, слаби мускули, крехки кости, заболявания на гръбначния стълб, проблеми с очите. Колагенът се усвоява добре от храносмилателния тракт, като част от него се усвоява във вид на олигопептиди (аминокиселинни вериги), които могат да постъпват в кръвта. Той увеличава плътността на колагеновите влакна и фибробластите (клетки, които произвеждат колаген в организма). Олигопептидите имат стимулиращо влияние върху фибробластите на съединителните тъкани, фактически задължавайки ги да работят по-интензивно, а също така и активно да се делят. В процеса на стареене влакната на колагена губят своята влага, а това е добре забележимо по кожата около устата, челото и очите. Поради тази причина се появяват бръчки.

Колагенът има способност да възстановява целостта на хрущялите, да укрепва връзките и да облекчава болките при поражения на ставите.

Недостигът му се отразява безпощадно върху тези органи, като те стареят и деградират. Главната причина за стареенето на кожата е обезводняването на слоевете на съединителната тъкан. Това е свързано с разрушаването на структурата на влакната на колагена и формирането на напречни връзки между тях, което води не само до бръчки, но и до по-груба кожа с разширени пори, увисване, умъртвяване, загуба на свеж контур на лицето. По статистика, всеки трети възрастен човек страда от болести на ставите.

Продуктът на „Аква сорс” „Колаген” притежава преимуществото, че неговите активни вещества помагат да се въздейства върху причината, а не за борба с безкрайната каскада от последствията на стареенето. Той има активно действие при артрит, отстранява болката, връща подвижността и лекотата на движението.

 

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles