18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Какво каза Евроагенцията по лекарствата за „Джонсън и Джонсън” и тромбозите

Експерти от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обявиха днес, че са намерили „вероятна връзка“ между ваксината на „Джонсън и Джонсън“ и много редките кръвни съсиреци, регистрирани в САЩ, предаде АП.

Като резултат предупреждение за тази възможност ще бъде добавено към листовката на ваксината. Според агенцията тези редки кръвни аномалии трябва да се смятат за „много рядък страничен ефект на ваксината“. ЕМА не препоръча ваксината да не се използва, а само да се има предвид този мнго рядък, но възможен страничен ефект.

Миналата седмица „Джонсън и Джонсън“ спря доставките си за Европа, след като в САЩ беше препоръчано употребата й временно да се замрази. При 6 души от ваксинирани близо 7 милиона са били открити кръвни съсиреци.

От „Джонсън и Джонсън” пък, изразиха виждане, че  тромбози са възможни след поставяне на всякаква ваксина срещу COVID-19. Компанията се позова на медицинско изследване, публикувано в Американското списание по хематология https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajh.26132. Авторите на изследването обаче отрекоха това да е вярно, предаде CNN.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles