10.3 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Какво казват светите отци за смъртта?

В деня на Задушница, когато споменаваме нашите заминали си от този свят близки и се молим за опрощаване на греховете им, „Следвай ме” ви предлага избрани мисли за смъртта от светите отци.

„Нека извършваме постоянни молитви за починалия грешник и да даваме милостиня за него, и тогава, дори той да е недостоен, чрез нас Бог ще се умилостиви над него.”  (Св. Йоан Златоуст)

„Нека никой не губи надежда за починалите, за Бога всички са живи, независимо дали бодърстват, или са заспали по Неговата воля.” (Св. Йоан Златоуст)

„Смъртта е сън за праведниците, по-точно – преминаване към по-добър живот.”  (Св. Василий Велики)

„Смъртта е блаженство за светиите, радост за праведниците, но за грешниците е скръб, а за нечестивите – отчаяние.” (Преп. Ефрем Сириец)

„От Възкресението на Христа до наши дни смъртта е само сън и разделение на душата от тялото до деня на нашето обновление.” (Преп. Ефрем Сириец)

„Смъртта, която за всеки е страшна и ужасява всеки смъртен, за богобоязливия е тържество.” (Преп. Ефрем Сириец)

„Добрите хора в деня на смъртта си не изпитват нито страх, нито болка, а злите треперят от смъртта, знаейки, че ги очаква съд.” (Преп. Ефрем Сириец)

„Никоя смърт не е така тежка, както тази на нечестивия грешник. Нечестието му запалва огъня на неугасимия пламък, отчаянието и загубата на всяка надежда. Избави ни, Господи, от такава смърт и ни помилвай по Твоята милост!” (Преп. Ефрем Сириец)

„Смъртта не е изход, а само преминаване или преселване във вечността след завършването на земния път.” (Св. Киприан Картагенски)

„Когато праведните души напускат тялото, тогава ангелските ликове ги приемат в своите обители, в чистия век, и по такъв начин ги довеждат при Бога.”  (Преп. Макарий Египетски)

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles