15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Витаминозна рибена чорба със спанак

В началото на март пролетната умора е неизбежна. Тя се дължи на недостатъчен прием на витамини и минерали, както и на отслабване на имунната система през зимата. Проявите й са намалена концентрация, сънливост, отпадналост, а при някои хора и депресивни състояния. За преодоляването им, от една страна е необходим повишен прием на витамин D, което е възможно чрез излагане на слънце, а от друга зареждане с повече витамини от естествен произход чрез храната. Витаминозната рибена чорба със спанак е един полезен и вкусен вариант за преодоляване на пролетната умора.  Основната й съставка – рибата е добър източник на фосфор и полезни за всички органи и системи минерали. Спанакът зарежда организма с желязо, витамини А и С, калий и калций.  Той преборва запека. Нискокалоричен е и е полезен за диабетици. В 100 грама спанак се съдържат 23 калории. Зеленолистният зеленчук е изключителен за спазващи диети. Съдържащите се минерални соли в него дават сила на организма, действат успокояващо, подсилват костите. Същевременно, спанакът подобрява кръвообращението и понижава кръвното налягане.

Продукти: бяла риба или друга без кости, може и риба тон от консерва – 250-300 г, спанак – 300 г, моркови малки – 2 броя, гъби – 200 г, кромид лук – 1 глава, рулца от раци (ако има на разположение) – 3-4 броя, магданоз – ½ връзка,  олио – 1 кафена чашка, черен пипер – на вкус,  сол – на вкус.

Приготвяне: В нагорещеното олио се запържват леко нарязаните на ситно моркови, изчистените и нарязани гъби, и лукът. След 3 минути се налива гореща вода в количество по желание на домакинята.  Ако рибата е сурова, а не е тон от консерва, се прибавя във водата със зеленчуците. Ври пет-седем минути. Добавя се нарязаният на ситно спанак. Ако рибата е тон от консерва, се прибавя след спанака. Супата продължава да ври още 10-15 минути. Прибавя се магданозът, черният пипер и солта. Ако имате на разположение рулца от раци, нарежете 3-4 от тях и ги пуснете в този момент в супата. Те ще са развият в красиви и апетитни серпентини.  По желание можете да добавите и нарязани маслини без костилки.

Витаминозната рибена супа се поднася с парченца лимон или с лимонов сок.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles