11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Как да цъфти коледната звезда отново?

За Рождество Христово сте получили коледна звезда в саксия. Миналата година пак получихте такъв подарък, но растението така и не оцеля повече от месец. Този път обаче искате да го запазите така, че да цъфти и догодина. Как да постигнете това?

Най-напред трябва да се съобразите с факта, че това цвете произхожда от далечно Мексико и е в разновидности в червено и в жълто. Това означава, че то не е приспособено към нашите географски ширини и колкото и да искаме да си спестим грижите, ще се наложи да му отделим малко повече внимание.

Ако искате то да оцелее, ще се наложи да се отнасяте внимателно с него от момента, когато то влезе в дома Ви.  Коледната звезда обича светлната, но не и прякото излагане на слънце. Вкъщи й намерете подходящото място – не далече от прозореца, но в никакъв случай на перваза. Поливането й е истинско предизвикателство. Водата се сипва не директно, а в подложката на саксията, откъдето растението „пие” чрез корените си.  Поливането по този начин трябва да става не по-често от три дни.

Веднъж месечно слагайте малко тор или обогатена почва в саксията. Ако тя е препълнена, отгребете от горния слой и прибавете торта. Това обаче се прави, когато растението прецъфти. Коледната звезда се подрязва до 4 см от пръстта през пролетта. Тогава се сменя и саксията.  През лятото съхранявайте саксията по-далече от слънчевата светлина. В продължение на 8 седмици през октомври го премествайте бавно към по-тъмни ъгли на стаята, кдето няма пряка слънцева светлина.  За стимулиране на нов цъфтеж е необходимо коледната звезда да бъде 12 часа в денонощието на тъмно, например в килера.  През ноември можете да я оставяте там дори за едно денонощие и да я изваждате на светло само за 3-4 часа. На дневна светлина, но не пряка, а изложете в началото на декември, за да може да започне цъфтежът й към Коледа.

Ако у дома имате малко дете или домашен любимец, категорично забравете за коледна звезда. Стъбълцата й съдържат отровен белезникав сок, който може да причини маса неприятности, ако хлапето или котето решат да опитат от него.

 

Следвай ме – У дома

 

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles