15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Кебап в пергамент (турска кухня)

Ето къде се намират магазините АВАНТИ. Вижте ТУК

Кебапът, приготвен в пергамент е стара турска рецепта. Това блюдо е порционно и фигурира в старите кулинарни книги на Турция. Заради начина му на приготвяне, някои кулинари се шегуват, като го наричат предвестник на сегашните лънч-боксове. Месото и зеленчуците се загъват предварително в пергамент и се пече.

В някои региони на Турция го приготвят с накълцано месо или кайма към която прибавят ситно накълцани домати, лук, чушки, магданоз и други подправки по желание.

Продукти: говеждо или овнешко (нарязано на парчета) – 0,5 кг, средно големи моркови – 2 броя, малки картофи – 3-5 броя, чушки – 1 брой, люто чушле – 1 брой, зелен грах – 1 чаша, домати средно големи – 2-3 броя, кромид лук – 1 голяма глава, чесън – 2 скилидки, магданоз – 1 връзка, салца (доматена паста) – 1 супена лъжица, сушени мащерка или риган – на вкус, кимион – на вкус и по желание, дафинов лист – на вкус и по желание, сол – на вкус, олио или зехтин, масло –по желание и според предпочитанията за по-мазно и не много мазно. Необходим е пергамент или хартия за печене.

Така се завива кебапът

Някои домакини прибавят настъргано твърдо сирене (тип кашкавалено), а други бяло сирене, но това е по-скоро изключение, отколкото правило. Блюдото може да се приготвя или само със свежи домати, или само с доматена салца, възможен е и смесен вариант.

Приготвяне: Зеленчуците се режат на едри парчета, морковите на кръгчета, а месото на късове с ширина 3-4 см. Прибавят се подправките, доматите и мазнината, посолява се.

На средно силен огън в нагорещено олио се слага месото и се обръща от всички страни докато се получи лек загар. Прибавят се двата вида лук. Разбърква се. Слагат се доматената паста, доматите. Съдът все още е на огъня. След 5 минути се прибавя нарязаната чушка, след още 5 минути морковите, а след това и картофите. Накрая се слагат подправките, посолява се, прибавя се грахът от буркан, който е почти готов, и част от магданоза. Разбърква се. Задушава се на огъна още 5 минути, не се налива вода. След това месото със зеленчуците се изсипва в тава или блюдо и се оставя да поистине. Хартията за печене или пергаментът се разделя на части с ширина около 20 см. В средата се сипват няколко лъжици от сместа. По желание се слага и парченце масло. Завива се, отгоре всеки пакет се надупчва внимателно с ножа на едно – две места. Пакетите се нареждат в тава и се пекат във фурна при 180 С, около 35-40 минути. При поднасяне пакетът се слага в чиния и леко се разгъва, посипва се с останалия нарязан на ситно магданоз.

Това ястие се поднася както с червено, така и с бяло вино, според предпочитанията. Всичко за вашата трапеза на изгодни цени и отлично качество можете да намерите в магазини АВАНТИ.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles