6.7 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Крем супа от тиква с джинджифил

През зимата тиква е широко застъпена на трапезата ни като десерт – печена, варена, в баница. Тя обаче е от растенията, които само с няколко щипки сол може да се превърне в супа или второ ястие. Тиквата е богата на витамин С и абсорбинова киселина, което я прави помощник срещу простудите. В нея има и витамини от група В, които се справят с умората, раздразнителността и безсънието, подобряват състоянието на кожата и косата. Витамините А и Е са щит срещу остаряването, а К играе роля за съсирването на кръвта. Тя съдържа и редкия витамин Т, подпомагащ усвояването на тежката храна. Затова диетолозите я препоръчват на хора, които предприемат диети. Смята се, че тиквения сок и семки помагат на мъжете за поддържане на сексуалния тонус. Ползите от джинджифила са ясни – мощно оръжие срещу простудни заболявания.  През зимата тиква е широко застъпена на трапезата ни като десерт – печена, варена, в баница. Тя обаче е от растенията, които само с няколко щипки сол може да се превърне в супа или второ ястие. Следвай ме - Гурме

Продукти: тиква – 500 – 600 г, моркови – 2 броя, кромид лук – 1 глава, краве масло – 40 г, прясно мляко – 200 мл, джинджифил настърган – 1 чаена лъжица, тиквени семки – 2 супени лъжици, сол – на вкус, смлян черен или бял пипер – на вкус.

Приготвяне: Продуктите се се сваряват. Пасират се. Джинджифилът се настъргва на ситно ренде или се смила в блендера. Сместта се разрежда с млякото. Ако е гъста, прибавете още мляко по ваша преценка. Посолете. Докато ври, прибавете маслото, готова е след 5 минути.

Сервира се поръчена с магданоз и тиквени семки или с крутони, а може и с натрошено бяло сирене.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles