7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

„Българската Коледа 2018” дари скъпа медицинска техниа за лечение на деца в Ст. Загора

„Майчиното и детско здравеопазване са основен приоритет не само в работата на Министерството на здравеопазването, но и в провежданата от Правителството политика“, посочи зам.-министър Йорданова. „Заедно с вас доказахме, че държава и благотворителна инициатива могат да работят в една посока и заедно да постигат добри резултати в името на здравето на нашите деца“ Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова днес, в УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, по време на церемонията по откриване на 16-то издание на „Българската Коледа“.

Благотворителната инициатива се провежда под патронажа на Президента на Република България. Тази година кампанията е посветена на децата с тежки заболявания и увреждания и осигуряването на комплексна помощ за лечението им чрез допълващи грижи и закупуване на съвременна високотехнологична апаратура.

Приключилата кампания 2017/2018 г. е събрала 2 600 000 лв., с които за диагностика, лечение и рехабилитация са подпомогнати 505 деца, а за 22 лечебни заведения в страната, сред които университетски, многопрофилни болници, рехабилитационни центрове и домове за медико-социални грижи, е закупена медицинска апаратура.

С част от събраните средства от инициативата за УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора е закупен рехабилитационен комбиниран апарат за електротерапия, ултразвукова, лазерна и магнитотерапия на стойност 10 888 лв., а за ДМСГД – Стара Загора са осигурени ехограф на стойност 54 000 лв., както и биохимичен анализатор на стойност 16 000 лв.

Заместник-министър Йорданова припомни, че само преди дни Министерският съвет реши да бъде открит първият Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания. В него ще се предоставят грижи за децата с тежки увреждания – провеждане на ранна диагностика, лечение и медицинска и психо-социална рехабилитация, които са изключително необходими за подкрепата на родителите на деца с увреждания и предотвратяване на институционализацията на тези деца.

„Министерството на здравеопазването работи и за създаването на първата Многопрофилна болница за активно лечение на българските деца. С тази стъпка ще превърнем в реалност мечтите на много родители и на работещите в системата на детското здравеопазване на едно място да се осигуряват комплексни здравни грижи за всички деца“, подчерта още зам.-министър Йорданова.

Заместник-министърът пожела успех на настоящото издание на кампанията „Българската Коледа“ и увери, че Министерството на здравеопазването ще продължи да бъде партньор на инициативата.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles