-0.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Кръводарителска акция в Бургас

Кръвният център към отделението по трансфузионна хематология на Университетската болница в Бургас организира ще работи след 14.00 часа на 14 юни (четвъртък) по повод кръводарителска акция, която организира лечебното заведение на този ден. Тя е по повод Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Центърът е в Първа поликлиника, на първия етаж, в дясно.

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек от 18 до 65 години.
Всеки месец средно около 700 човека даряват. През 2017 г. те са били 7338. През 2016-та – 7968. Близо 2500 души миналата година са били върнати, защото или не отговарят на изискванията, или кръвта не е годна за преливане. За да работи нормално, отделението има нужда от 900-1000 кръводарители месечно. Особено ако има голям инцидент, или родилка с ДИК-синдром (състояние, в което се губи много кръв и кръвозагубата не може да се овладее).
Екипът му се надява на 14 юни призивът му да бъде чут, защото дарената кръв няма цена, така както приятелството, любовта и човешкият живот.
14 юни е обявен за Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител през 2004 г. На тази дата е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles