18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Къртица в градината, как да я прогоним?

Едва ли има фермер или любител на еко продуктите – собствен производство, който да не се е изправял пред проблема къртица в градината. Има безброй начини за справяне с нея – с капан, убиване с отрови и какво ли още не. Има обаче далече по-хуманни начини, с които човек може да се освободи от този вредител без да го убива.

Липсата на зрение у къртицата в случая ви е добър съюзник. За целта трябва да направите плашило, което да издава шум, тъй като за компенсация на липсващото зрение тя има силно развит слух. Можете да използвате няколко празни пластмасови бутилки от минерална вода с вместимост 1,2 – 2 литра.

По средата им направете четири хоризонтални разреза,  но не до края, за да се образуват ленти, които да изкривите навън.  Така преобразената пластмасова бутилка набучете на забито колче в пръстта близо до къртичината. По начин тя да може да се върти дори при вятър. Когато плашилото се завихри, създава не силен, но неприятен за къртицата шум, който я прогонва извън неговия обсег, т.е. извън вашата градина.

Тези животинки с много чувствителни към миризмите. За да ги пропъдят, някои стопани слагат в къртичините карбид и други вещества, които при поливане с вода отделят неприятна миризма.

Те могат да бъдат изгонени от градината и като насадите растения, които ненавиждат. Това са всички от рода Fritillaria Imperialis, към които спадат лилиумите, както и бобът и бобовите насаждения. Всички те отделят специфични аромати, някои не се усещат от човека, но са непоносими за къртиците.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles