9.7 C
София
събота, май 4, 2024
spot_img

Нанороботи доставят антибиотици в организма

Създадени са от учени от Калифорнийския университет, целта е лекарството да достига директно до белите дробове

Американски учени от Калифорнийския университет в Сан Диего разработиха нанороботи, които доставят антибиотици директно в белите дробове. Това съобщиха news.24happenings и azorobotics.

Те са много по-ефективни от конвенционалните лекарства при лечението на смъртоносна форма на бактериална пневмония. Бактерията, причиняваща това заболяване може да доведе до неговата остра форма. Обикновено тази пневмония се лекува с интравенозни антибиотици, но често пъти те се оказват недостатъчни. Затова и смъртността е по-висока.  Нанороботите на калифорнийските учени са пригодени да доставят лекарствата директно в белите дробове. Те се състоят от клетки на водорасли, чиято повърхност е покрита с наночастици. В тези частици се съдържат и антибиотиците. Клетките на водораслите функционират правилно, така че нанороботите могат да се движат и да доставят лекарства на правилното място. Наночастиците, съдържащи антибиотици, са направени от биоразградим полимер. Тяхното покритие също е подобно на мембраната на белите кръвни клетки. Благодарение на това наночастиците могат да поглъщат и неутрализират причинителите на възпаления.

Опит с мишки, заразени с пневмония, на които е приложен новия метод са оздравели само за седмица. Гризачите са живели 30 дни, което е 100% степен на оцеляване. Събратята им, на които не са били приложени антибиотици по този начин са умрели в рамките на три дни.

Затова учените отбелязват, че лечението с нанороботи е по-ефективно от интравенозните антибиотици. Във втория случай дозата на антибиотиците е 3000 пъти по-висока от първата.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles