12.6 C
София
четвъртък, май 23, 2024
spot_img

Любимите автомобили на космонавта Юрий Гагарин

Съветският човек първо летял в Космоса, а едва след това взел шофьорска книжка, сочат фактите

От: Пламен Георгиев, Dariknews

На 12 април 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, полетял в космоса на борда на „Восток 1”.

Това ни дава повод да разкажем за автомобилите на космонавта, но с уговорката, че ще ползваме само снимки с авторски права, което означава, че няма да може да ви покажем кадри с коли, собственост на Гагарин.

За колите на първия космонавт е писано много, още повече са слуховете и легендите. Казват, че преди знаменития полет Гагарин купил представителен ГАЗ-12, други пък твърдят, че на 15 април 1961 г. Брежнев подарил на майора луксозен небесносин кабриолет ЗИЛ-111…

Основната мистерия, която остава неразгадана и днес, е първата кола на първия космонавт. По-точно старши лейтенант Гагарин. Някои историци смятат, че малко преди полета Юрий Алексеевич закупува „седан с шест прозореца и дълга база“ ГАЗ-12.

Но това е по-скоро легенда, тъй като преди паричната реформа от 1961 г. въпросната модификация на ГАЗ струва невъобразимите 40 000 рубли, а месечната заплата на Гагарин е била не повече от 1500. И защо човек, който няма шофьорска книжка, се нуждае от кола? Така че присъствието на луксозен седан в гаража на световната звезда остава непотвърдено. А и подготовката на бъдещия космонавт за полета му едва ли е оставило и минута свободно време, за да се мисли, че то е било отделено на покупката на автомобил.

Но се знае точно какво возило закарва Юрий Гагарин на 12 април 1961 г. до стартовата площадка на „Восток-1“, това е синьо-бял автобус ЛАЗ-695Б „Лвов“.

Именно този автобус е свързан с известната традиция, при която членовете на космическия отряд излизат от автобуса преди полета и се облекчават на предното дясно колело. През 1961 г. просто няма къде Гагарин да свърши тази полезна дейност, затова го прави на гумата. Тези след него, от суеверие, продължават с добрата поличба“ – оказва се, че не напразно автобусът е надеждно защитен от ръжда!

При приземяването си Гагарин е посрещнат от ЗИС-151 от най-близкото военно поделение.

Служебният автомобил на Гагарин не е ЗИЛ, е всъдеход ГАЗ-69, който тогава се използва от командирите на военни части и председатели на богатите колективни стопанства. При това трябва да се каже, че шофьор на Гагарин не е от гаража за специално предназначение на Кремъл, а от обикновен сержант, назначен от най-близката въздушна част…

Но в крайна сметка „отгоре” е спусната командата за нуждите на първия космонавт да бъде дадена черна ГАЗ-13 „Чайка“. Гордостта на съветската автомобилна индустрия: автоматична скоростна кутия, сервоуправление и вакуумен усилвател на спирачките, електрически прозорци и най-важното – V8 със 195 к.с.

Гагарин използва тази кола до края на живота си.

Гагарин взима шофьорска книжка след космическия си полет. Чак тогава се появява личната кола: Волга ГАЗ-21, която космонавтът или купува с наградата от 15 000 рубли за полета си в космоса, или като подарък от Леонид Илич (до 1964 г., когато Брежнев става генерален секретар, именно той отговаря за космическата програма и подаръците).

Черната 21 е с ексклузивен небесносин интериор и много хром отвън, а регистрационният номер – „78-78 MOD“.

Но не само съветското правителство се отблагодарява на Гагарин с кола. Според спомени на съвременници, няколко автомобилни компании се опитват да дадат четириколесни подаръци. Юрий Алексеевич отказа по очевидни причини: няма как идолът на съветския народ да кара капиталистическа кола.

Само една компания – френският аерокосмически концерн Mechanique-Aviation-Traction – успява да изненада Гагарин с купето Matra-Bonnet Jet VS. Благодарение на ултралеката каросерия от фибростъкло, колата тежи само 600 кг, така че скромният двигател с 95 к.с. успява да ускори машината до 200 км/ч.

До мястото на последния си полет на 27 март 1968 г. първият космонавт отива с колегите си на борда на автобуса ЛАЗ. Преди микробусът да напусне „Звездният град”, Юрий Алексеевич моли шофьора да спре, за да се върне за забравен пропуск. Колегите му остро възразяват: „Връщането е лоша поличба”.

Но полковникът (комуто е обещано да получи генералско звание за Деня на космонавтиката) отказва привилегиите си и се връща, за да вземе пропуска си за летището… В 10:30 часа, недалеч от град Киржач, Владимирска област, самолет МИГ-15, пилотиран от Героите на Съветския съюз Юрий Гагарин и Владимир Серьогин, се разбива. Пилотите загинаха.

Снимки: GettyImages

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles