15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Мариновано зеле с ябълки

 

Туршията от зеле с ябълки става готова за дни. Тя не е дълготрайно, но пък този ”недостатък” се компенсира от финия й вкус, пред който малцина могат да устоят.

За нас, българите, ябълки в туршия е равнозначно на „ерес” в кулинарията. Повечето северни народи обаче прибавят точно този плод в зимнината, за да запазят и през зимата аромата на лятото.

Продукти:

Зеле – 1,5 кг, моркови – 2 броя, ябълки – 2 броя, чесън – 2 скилидки,  лютиви чушлета – 7 броя (може и по-малко според индивидуалния вкус), колиандър – 1 чаена лъжичка, дафинов лист – 3-4 листа, сол – 1,5 супен лъжичи, захар – 0,5 чаена чаша, оцет – 80 мл, олио или зехтин – 4 супени лъжици, вода – 750 млл.

Приготвяне: Зелето се нарязва на лентички, прибавят се настърганите моркови и нарязаните на ситно скилидки чесън. Разбърква се. В чист буркан слагаме от зелето, добавяме резенчета ябълки, дафинов лист, от нарязаните чушлета и колиандър. Следващият ред е отново от зеле, следват допълненията докато бурканът се напълни. Зеленчуците се притискат добре с дървената лъжица. Олиото или зехтинът се изливат отгоре.

Марината се приготвя от кипналата вода, в която се слага солта, захарта и накрая се добавя оцетът. Щом тя закипи, се сваля от огъня и с нея се залива съдържанието на буркана. Затваря се с пластмасова капачка и се остава да изстине на стайна температура. След това бурканът се слага в хладилника за 7-8 часа. Готовото мариновано зеле с ябълки вече е готово за консумация.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles