25.8 C
София
вторник, юни 18, 2024
spot_img

NATIONAL MEDICAL AWARDS 2017

 

МЕДИЦИНСКИТЕ ОСКАРИ се присъждат на отличаващи се с хуманизма и отговорността си лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения.

Наградите ще бъдат връчени на 10 октомври 2017 година.

Н О М И Н А Ц И И

на Пациентски организации „Заедно с теб“ – партньор на събитието за годишните награди 

Категории

 1. GRAN PRI – Голямата награда за значими постижения в медицината и дългогодишна дейност. Връчва се на лекари-доайени.

Номинация за акад. Богдан Петрунов.

Акад. Богдан Петрунов е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България и по света. Завършил е Медицинския факултет в София през 1960 г. като първенец на курса. Специализирал е алергология и имунология в Чехословакия, Англия, Франция, Холандия и САЩ. Създател е на първата в България лаборатория по алергия. Акад. Петрунов е директор на Националния център по заразни и паразитни болести (1993-2009 г.). Дългогодишен преподавател по имунология и алергология в Медицинския университет в София. Изнасял е лекции в Русия, САЩ, Чехия, Канада, Китай, Австралия, Тайван, Индия, Куба, Либия и др. Експерт към СЗО по алергология. Един от първите носители на почетния знак на БЛС за висок професионализъм (1995 г.); Лекар на годината (2006 г.).

 1. Професионално признание

Номинация  за проф. Никола Владов, ВМА

Специализира „Чернодробна трансплантация” в Париж и „Лапароскопска колопроктология” в Италия. Ръководител на Програма за чернодробни трансплантации при ВМА, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на ВМА. Защитава дисертация на тема „Рак на панкреаса” и постига нови върхове в професионалното си развитие, почетен член на Френската академия по хирургия.

 

Като началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА проф. Владов се чувства отговорен за по-младите и  при всяка възможност им припомня най-ценния съвет, който е получил от учителите си: „Лекарят, макар и постигнал успехи, не бива да се възгордява и да се взима прекалено на сериозно. Просто  трябва да прави най-доброто за пациентите си.“

 1. Медицински иновации

Номинация за д-р Цветан Минчев, Аджибадем Сити Клиник Токуда.

Екип, ръководен от началника на Гръдна хирургия на Аджибадем Сити Клиник Токуда д-р Цветан Минчев, извърши 10 часова операция за поставянето на уникален автотрансплантант – орган, изграден от собствени тъкани, който да замести унищожената от рака трахея и по този начин пациентът да може да диша самостоятелно. Операциите за реконструкция и имплантиране на трахея са изключително малко в цял свят, а сложността и обемът, в който е направена хирургията в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, я правят уникална на глобално ниво. Този метод е и единствена алтернатива в такива случаи, тъй като имуносупресивната терапия след евентуална трансплантация на изцяло донорска трахея увеличава риска от повторна поява на рака.

 1. Best Consulting

Номинация за Клиника по Нуклеарна медицина и метаболитна терапия, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна с ръководител проф. Анелия Клисарова

За изключително човешко и професионално отношение към пациентите, нуждаещи се от изследване на ПЕТ скенер при тежки онкологични заболявания.

За своята 50 годишна история в клиниката са въведени най-съвременните методи на изследване и е утвърдена, като водеща в страната, с международно признание. В клиника бе изследван първият пациент в България на ПЕТ/КТ на 1 юли 2009 година. На нейната територия в момента работи  първият в България  циклотронен комплекс за производство на FDG (радиоафармацевтика необходим за ПЕТ изследване).

 

Специална категория „Лекари и пациенти“

Номинация за д-р Галинка Павлова и Български лекарски съюз, зам.-председател на БЛС.

За перфектна защита правата на лекарското съсловие, непримиримост при нарушаванне на правата им и активна комуникация с пациентските организации.

За активно участие в Национнална кампания „Не на насилието“, инициирана от БЛС, с председател д-р Венцислав Грозев за преодоляването на агресията към лекари и запазванне на доверието в партньорство с Пациентски организации „Заедно с теб“.

 1. Професионализъм в медицината

Номинация за д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по трансплантация и ИАТ.

За повишаване на доверието в донорството и трансплантациите чрез редица инициатива в цялата страна в седмицата на донорството, както и организирането на професиоално обучение на координаторите по донорство, за активна комуникация с пациентските организации.

 1. Постижения в областта на качеството и безопасността

Доц. Емилияна Конова, имунолог и директор на Медицински център Клиничен институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета“ КИМР – Плевен

За висок морал и отговорност към здравето на пациентите, за съхраняване духа и мисията на центъра – да помагат, да обичат, да са съпричастни. Успехите и устойчивостта се дължат на новаторството и високия професионализъм на екипа. Всички техни усилия са вдъхновени и благословени от една идея и тя винаги ще стои над всичко. Нарича се – човеколюбие.

За благотворителната инициатива на МЦ КИРМ – Плевен „Дете на МЦ КИРМ Плевен”, с която всички деца на центъра, заченати след ин витро процедури или интраутеринни инсеминации, или родени, благодарение на терапия след загуби на плода, до навършване на 18-годишна възраст, при необходимост, ще получават безплатни консултации и изследвания от спецалисти на центъра.

 1. Лекар на годината

Номинация за проф. Генчо Начев, изпълнителен директор УМБАЛ „Св. Екатерина“

За висок професионализъм и иновации в кардиохирургията.

Носител на орден „Стара планина – I степен“ за изключителни заслуги за развитието на науката и кардиохирургията в България.

 1. Болница на годината

Номинация за УМБАЛ „Дева Мария“ – Бургас

Университетска болница „Дева Мария“ е сред най-големите и динамично развиващи се частни болници по нашето Черноморие, поставяваща реално Пациента в центъра на здравеопазването.

Номинацията е за:

– Активни инвестиции за обучението на бъдещи кадри: докторанти, специализанти;

– Внедрен иновативен софтуер за намаляване на административната тежест на персонала със 70%;

– Създаване от 6 месеца с уникален успех на звено „Лични координатори“ за пациентите на различните отделения в болницата за придружаване им и персонално подпомагане на техния лечебен процес;

– Създаване на мобилно приложение за комуникация с пациентите след хоспитализация, с подсещане за изпълнение на предписаното лечение;

– Внедряване на телемедицина – 20 иновативни апарата за проследяване на жизнени показатели на пациентите след изписване от болницата.

 1. Клинично сътрудничество и работа в екип

Номинация за проф. Николай Петров и Министерство на здравеопазването.

Проф. Николай Петров е бивш Началник на ВМА, бивш началник „Катедра по Анестезиология, реанимация и интензивно лечение“ и настоящ министър на здравеопазването.

За постигнати финансови резултати и намаляване на публичите разходи като началник на ВМА, за професионални успехи като анестезиолог, активно клинично сътрудничество в „Катедрата по анестезиология, реанимация и интензивно лечение“ и за отлична работа в екип от май 2017 г. като министър на здравеопазването и директна комуникация, включително и с Пациентски организации „Заедно с теб“

 

 1. Социална отговорност и човешки ресурси в медицината

Фармацевтична компания Актавис

Актавис е най-големият работодател във фармацевтичния сектор с постоянна грижа за служителите.

Компанията е един от най-големите корпоративни дарители в България, с което допринася за подобряване на средата, в която живеем като участва в редица проекти, свързани с корпоративното доброволчество и дарителство.

Служителите Актавис отпразнуваха  22 април, деня на Земята със засаждане на дървета около Елин Пелин и национален парк „Сините скали“, Сливен. Доброволци от Актавис заедно със своите семейства залесиха 3 дка с ела в гора от Натура 2000 близо до с. Байлово. Бяха насадени над 450 дръвчета на терен с доста голяма денивелация.

Компанията е провела и благотворителна кампания за бежанците и техните деца с дарение на медикаменти.

Иновация с обществена знначимост е навлизането на българския пазар  на бранда №1 в света при простуда и грип ВИКС с трите си най-популярни продукта, в които са вложени световни иновации в медицината и природни съставки.

 1. Международно признание

Номинация за д-р Николай Шарков, председател на Български зъболекарски съюз (БЗС) и преподавател в   Катедрата по детска дентална медицина на Факултета по дентална медицина към Медицински университет – София.

На последния Годишен конгрес на Световната дентална федерация е избран за член на Съвета на федерацията, като признание за цялостната му професионална дейност. Д-р Шарков е първият българин избран на този висок пост на най-авторитетна организация на лекарите по дентална медицина от цял свят, която има 104-годишна история и обединява повече от 200 национални организации.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles