10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Медицинско светило оперира мозъчни малформации у нас

Световно известният неврорентгенолог проф. Шарбел Монайе от Университетската болница в Лимож (Франция) ще оперира пациенти с тежки мозъчни малформации у нас. Това ще стане съвместно с доц. Сираков, който е ръководител на „Референтния център по мозъчно-съдови заболявания“ в Университетската болница „Св. Иван Рилски“ – София, където ще се извършат интервенциите, съобщиха от лечебното заведение.

Двамата ще помогнат на четирима български пациенти, които иначе биха заминали на лечение в чужбина. Демонстрацията е в рамките на Балканската неврорентгенологична среща „Трансвенозен достъп при емболизация на мозъчни артериовенозни малформации”, която ще се проведе в болницата.

Те ще бъдат извършени на 15 и 16 февруари 2019 г.

Проф. Монайе е в топ три на водещите интервенционални нерворентгенолози в света.

След продължителна кореспонденция с доц. Сираков френският професор е приел поканата на българската болница. Двамата ще оперират четирима пациенти (две деца и две млади жени)с изключително сложни мозъчни малформации.

„Ние си даваме ясна сметка като оператори,  че точно тези малформации са твърде комплексни, за да ги направим сами. Разбира се бихме могли, но в нашите ръце шансът от усложнения е в пъти по-голям, отколкото при проф. Монайе”, обяснява доц. Сираков. Той допълва, че през 2018 г. в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” са направени 29 операции на артериовенозни малформации (АВМ). Всички те са преминали успешно, без усложнения, което е много добър резултат. Най-малката пациентка е била 7-годишна, а най-възрастният пациент – около 50-годишен.

Шарбел Монайе е сред пионерите във въвеждането на  ендоваскуларното лечение на артериовенозни малформации. Той е един от първите, заедно с проф. Шапо от Германия, които предлагат т.нар. трансвенозен достъп при емболизацията на тези сложни случаи. Това ще бъде методът, по който ще бъдат третирани малформациите и при българските пациенти. Въпреки че тази техника при  лечението на АВМ се практикува едва от 2 години в света, тя показва забележителен успех. Смята се, че чрез нея вече успешно могат да се третират случаи, които преди 5-6 години са били смятани за нелечими.

Съвместната демонстрация на проф. Монайе и доц. Сираков ще бъде част от Балканската неврологична среща „Трансвенозен достъп при емболизация на мозъчна артериовенозна малформация”, за участие в която са поканени всички водещи интервенционални неврорентгенолози от региона. Третирането на малформациите при четиримата пациенти ще бъде предавано в реално време в аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Всяка от интервенциите ще бъде последвана от дискусия. Балканската среща е отворена за участие на всички медицински специалисти, които имат интерес. Участието е безплатно, но е необходима предварителна регистрация на 02/8511239.

Какво представляват АВМ и защо е толкова важно да бъдат отстранени?

АВМ са вродени малформации, като представляват кълбо от абнормални или не добре формирани кръвоносни съдове (артерии и вени) с естествено предразположение към кървене. Те могат да са навсякъде в човешкото тяло, но мозъчните и гръбначните АВМ са с висок риск при кървене. Проблемът е, че тяхната стена е различна от тази на нормалните артерии, което е предпоставка за кървене. Спукването на някой от тези съдове е животозастрашаващо в повечето случаи. Другият голям проблем е, че според локализацията им, те могат да причинят тежък неврологичен дефицит: от пареза на ръка или крак, до смущения в говора или постоянни епилептични припадъци. Обикновено епилепсията, причинена от такива малформации, е фармакорезистентна, т.е. не се повлиява от лекарства.

Какво представлява самият метод?

При eндоваскуларната емболизация достъпът до патологичните съдове се осъществява чрез убождане на артерия на крака.  Специалистите се движат по съдовата система и с помощта на специални микрокатетри, достигат до центъра на малформацията. Целта е патологичните съдове да бъдат запълнени с така наречено – тъканно лепило.  Стане ли това, те вече са изолирани от нармалното кръвообръщение, в тях няма пулсиране и налягане, като съответно шансът за кървене е елиминиран. „По този начин решаваме проблема на пациента – бил той неврологичен или  животозастрашаващ, а в 70% от случаите дори можем да спрем пристъпите на епилепсия”, обяснява доц. Сираков. Той уточнява, че въпреки че се смята за най-ефективното  лечение на подобни, тежки случаи, ендоваскуларната емболизация също крие своите рискове. Затова и част от пациентите, чиито АВМ ще бъдат третирани от проф. Монайе и доц. Сираков, вече са преминали поредица от интервенции в българската болница, чиято цел е била да ги „подготви” за финалната операция.

Честота на артериовенозните малформации (АВМ)

Честотата на АВМ е 4 на 100 000 души.

Две трети от симптомите на АВМ се срещат при лица под 40 години.

30% от кръвоизливите, които се получават в следствие на АВМ, водят до тежък  неврологичен дефицит, а 10 % до смърт.

Симптоми на артериовенозна малформация (АВМ)

При някои пациенти наличието АВМ може да бъде безсимптомно.  Едва при около 12 % от хората се проявяват симптоми, най-често мозъчни кръвоизливи, които могат да подскажат за наличието им. Сред симптомите могат да бъдат също:

•        Епилептичнен припадък;

•        Парези и парализи;

•        Нарушене на координацията;

•        Главоболие;

•        Зрителни нарушения;

•        Говорни проблем;

•        Паметови разстройства;

•        Деменция.

За проф. Шарбел Монайе

Проф. Шарбел Монайе е водещият невро-интервенционалист в Отделението  по образна диагностика и интервенционална рентгенология на Университетската болница в Лимож, Франция и професор в Медицинския университет в Лимож.

Проф. Монайе е член на Борда на Световната федерация по Интервенционална рентгенология, член на борда на Френското общество по невро-рентгенология и  почетен член на  LIRA (Латвийска интервенционна асоциация по рентгенология) и на SOBRICE (Бразилско дружество по интервенционна рентгенология).

За доц. Станимир Сираков

Д-р Станимир Сираков е председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология, ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София и доцент към Катедрата по образна диагностика на МУ-София, ръководител на Референтния център по Мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ Св. Иван Рилски. Специализирал е при водещи имена на Европейската интервенционална рентгенология като проф. П. Боснякович – Сърбия, проф. Ж. Море – Франция и проф. Ш. Монайе – Франция.

Доц. Сираков е първият български рентгенолог с диплома от European Boаrd of Neurointervention (EBNI)  Европейския борд по нервоинтервенции, която му дава право да практикува като невро-рентгенолог в цяла Европа.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles