14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Настаниха 3 деца в приемни семейства, живеели в мизерия и смрад

Социални работници изведоха три деца, обитаващи изоставен магазин в кв. „Връбница” в София. Малчуганите са тънели в смрад и мизерия. Това става ясно от съобщение на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Информацията за бедстващите е постъпила на 30 август в отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ в район „Връбница”.

На адреса социалните работници намерили разхвърляни дрехи, по масата съдове с мухлясала храна, а подът бил отрупан с отпадъци и угарки от цигари. Шишетата за хранене на едно от децата били мръсни, със засъхнало кисело мляко по тях. Непосредствено до леглото на малчуганите имало оставен нож.

През зимния сезон семейството се отоплява с печка на твърдо гориво, която е в непосредствена близост до едното легло, което по мнението на социалните работници създава опасност от пожар. На маса се търкаляли и лекарства, с които малките можели да се нагълтат.

„Майката на две от децата е консултирана от социалните работници, че е необходимо да подобри хигиената в помещението, което обитава семейството, както и да осигури подходящ здравословен хранителен режим за децата”, твърдят от министерството.

На 4 септември социалните работници посетили адреса отново. Констатацията им е, че „хигиенно-битовите условия все още са под критичния минимум за отглеждане на дете”. Мръсните дрехи били скрити под леглото и натрупани върху рафтове. По масата се забелязвари остатъци от вкиснато кисело мляко. Децата лежали върху мръсни матраци, липсвало спално бельо, самите те били мръсни и омърляни.

От социаните служби твърдят, че „със семейството се работи от 2013 г. На майката на едно от децата, която е баба на другите две деца е предлагано два пъти да ползва социална услуга за повишаване на родителския капацитет, но е отказала да ги ползва. Социалните работници няколко пъти са консултирали семейството за възможностите да ползва помощи, които се гарантират от законодателството в областта на закрила на детето, но семейството не е подало необходимите документи за получаването им”, се казва дословно в констатация на служителите.

Личният лекар на децата е разказала, че ги водят при нея мръсни, налагало се тя да търси семейството, за да ги дведат на преглед. Докторката разказала на социалните, че хлапетата били хранени предимно с кисело мляко.

„Въпреки консултациите й децата да бъдат захранени според възрастта, тяхната баба не е пожелала да се съобрази с дадените препоръки, пишат до медиите от министерството. – На 13.09.2019 г. е свикан Координационен механизъм за взаимодействие при работа в случай на деца, риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция. Потърсена е възможност за настаняване на децата при близки и роднини, но тази мярка не се е реализирала поради липса на желаещи да се грижат за децата. Поради това е взето решение с цел опазване на живота и здравето на децата две от тях да бъдат настанени в приемни семейства, а третото в Център за настаняване от семеен тип.

Социалните работници продължават работата с майката и бабата на децата с цел да се подобрят хигиенно-битовите условия и децата да бъдат върнати в семейството”, се казва още в съобщение на МТСП.

„Следвай ме” запазва без изменение съобщението на чиновниците, цитатите са в кавички. Не коментираме факта, че десетки деца живеят в подобна мизерия в София, има ги във всеки град в страната. Не коментираме и „мерките”, които социалните работници са взели, нито „консултирането”, което е осъществено на семейтвото. Оставяме на вас да прецените достатъчни ли са соцалните услуги и адекватна ли е помощта, оказвана на крайно бедни и живеещи в мизерия деца.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles