11.5 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

На какво се дължат деветте живота на котките?

Почти във всички нации съществува вярването, че котките притежават девет живота. На практика това не е така. Тези нежни създания чувстват, страдат, боледуват, умират при инциденти, от болести и в дълбока старост точно както ние, хората. Митът за техните „девет живота” се дължи на наблюдението, че те могат да падат от високо без да се наранят или с най-малко щети за своето здраве. Това обаче важи само, когато те падат наистина от високо. В такъв случай те имат възможност да настроят инстинктивно тялото си така аеродинамично, че да се приземят с минимани наранявания, дори без никакви травми. И обратното, когато падат от ниско, например втори или трети етаж, вероятността да се наранят тежко е много по-голяма, тъй като времето на полета е по-кратко и те не успяват да настроят тялото си. Затова ветеринарните лекари съветват  да не оставяме домашните си любимци на необезопасен отворен прозорец или без наблюдение на отворения балкон. Те са достатъчно умни, за да не скочат, но една птица или буболечка могат да им отклонят вниманието и те да полетят неусетно без да успеят да се настроят за полета.

На какво се дължи тяхната пластика?

Котките са всеизвестни спортисти. Те са отлично сложени, гъвави и грациозни създания, способни на истински каскадрьорски трикове.

Бягайки в полето, котето практически мълниеносно развива първо главата, после гърба и лапичките, скачайки и приземявайки се леко на крачетата си.

Котките обожават височините. Благодарение на феноменалното чувство за равновесие и отлична координация, те са неуязвими, катерейки се по дърветата. Опорно-двигателният им апарат наброява 250 кости и кокалчета, и 517 мускули, а 10% от всички костички и кокалчета се намират на опашката, което им позволява да балансират отлично при бягане. Зрението на писанките е фанастично. На разстояние 60 м. пухавата ловджийка може да разгледа дори най-малите движения на гризача.

Обонянието на котките превишава това на човека 14 пъти. Освен това, да уловят миризмите им помага и т. нар. „орган на Якобсон”, който се намира на небцето. Домашната писанка, дори да ви изглежда мързелива, в ситуация може да развива до 48 км/ час, като така превишава човешкия рекорд с цели 5 км/час.

Писанките са истински ловци.Дивите котки са станали причина за измирането и изчезването на 33 животински видове.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles