10.2 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Кюфтета от леща – изкушението на Изтока

Рубрика: Вкусно по време на пости

Лещата е особено популярна храна в Близкия Изток и индийската кухня. Смята се дори, че тя е отглеждана още преди 6000 години. Като хранителен продукт, тази култура е ценена още от древността. Според Библията Каин продал първородството си на Авел за паница леща.

Лещата е и един от най-добрите естествени заместители на месото заради своето високо съдържание на протеини и други полезни вещества.  В нея може да откриете  фибри, желязо, калий, магнезий, фолат, витамин В6, цинк и витамин В5.

Някои от най-популярните видове са червена, кафява (испанска), френска зелена, зелена, черна (наричана същи белуга) и жълта леща. Това вариво помага за намаляване на холестерола, тъй като има високо съдържание на разтворими фибри. Намаляването на холестерола, от своя страна,понижава риска от сърдечни заболявания и инсулт, като поддържа артериите „чисти”. Лещата също така е източник на фолиева киселина и магнезий, които допълнително допринасят за здравето на сърцето. Фибрите в  нея помагат за предотвратяването на запек и други храносмилателни нарушения, като синдром на раздразнените черва и дивертикулоза. Богата е на протеини. Културата има свойството да балансира нивото на рН в организма, което както знаем е изключително важно за здравето на човек. Лещата подпомага борбата с киселинната среда на червата и стимулира здравословния бактериален растеж.

„Следвай ме“ ви предлага две рецепти за кюфтенца от лека, напълно приложими за постите.

Традиционни кюфтета от леща

Продукти: лека – 300 г,  кромид лук – 1 глава, моркови – 2 бр., червени чушки – 1 бр., сол – на вкус, домати – 2 бр., картофи – 3 бр., черен пипер – на вкус, брашно – 4 супени лъжици, галета – 4 супени лъжици.

Приготвяне: Лещата се сварява във вода в съотношение 1:2, като в нея се варят нарязаните на ситно лук, моркови и чушка. След сваряване на продуктите, от тях се отцежда водата, посоляват се на вкус със сол и черен пипер. Картофите се сваряват отделно в леко подсолена вода. Обелете ги, но можете да ги сварите и обелени. Смачкайте ги на паста и смесете с лещата и целенчуците. По желание, за да получите еднородна смес, пасирайте сварената леща. Прибавете брашното, за да се сгъсти сместа. Оформят се кюфтенца, овалват се в галета и се пържат в нагорещена мазнина. Могат да бъдат изпечени и на фурна, но губят хрупкавостта си.

Турски кюфтета от леща и ориз

Продукти: леща – 1 водна чаша, черен пипер – 1/2 чаена лъжичка, ориз – 1 водна чаша, кимион – 1/2 чаена лъжичка, червен пипер – 1 чаена лъжичка, картофи – 1 бр.,     лимонов сок – от 1 бр. лимон, кромид лук – 1 глава, зехтин (олио) – 1 чаена чаша непълна, магданоз – 1 връзка, нарязан, галета – количество за пържене, сол – на вкус.

Приготвяне: Лещата и оризът се сваряват заедно със ситно нарязаните лук и картоф. След като всичко се свари добре, се изцежда водата и се изсипва в съд, в който ще се омеси като „кайма“. Сварените продукти могат да бъдат пасирани. Прибавят се червеният пипер, кимионът, солта и черният пипер, разбърква се добре.  Оформят се кюфтенца, овалват се в галета и се пекат в намазнена тава при 200 градуса на фурната около 20 минути. Могат да бъдат и изпържени. Поднасят се с реценчета лимон, за да бъдат изцедени върху тях непосредствено преди консумацията.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles