10.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

На 14 февруари почитаме св. Константин Кирил Философ

Статуя на Свети Кирил в Требич, Чехия

На 14 февруари Православната църква почита паметта на св. Константин Кирил – Философ.

За просветителското му дело, заедно с това на св. Методий, всеки знае малко или повече.

Накратко, той е роден през 827 г. в знатно аристократично семейство в Солун. Умира на 42-годишна възраснт на 14 февруари 869 г. в Рим, където мощите му се покоят и до днес в базиликата „Сан Клементе“. За етническия му произход има три хипотези: гръцки, славянски и смесен.

Константин – Кирил Философ е високо образован – завършил е прочутата за времето си Магнаурска школа. Заради високата му просветеност той е изпращан на шест дипломатически мисии – в Багдат при сарацините през 851 г., но се твърди, че е бил на седем. Т. нар. Брегалнишка обаче не е доказана от преки исторически източници. Тя се спомената в легенди от ХІ – ХІІ век, привнесени с цел да се „побългари“ делото му, както и това на св. Методий.

Доказани дипломатически мисии са още: при хазарския хаган Булан в Крим през 860. г., при аланите, населяващи подножието на град Фула (близо до Херсон)

през 861 г., във Великоморавия през 862 г., в Папония през 867 г., в Рим също през 867 година. Във всички мисии с изключение на Багдадската той пътува с брат си Методий.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles