10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Неизвестни пускат листовки за самолечение на COVID-19

Столичната РЗИ със съвети какво да правят хората при потвърден случай

„Неизветни лица разпространяват листовки, формат А4 за самолечение на COVID-19. В тях са описани лекарства, които обикновено лекарите предписват при това заболяване”, алармира д-р Гергана Николова. Тя е общопрактикуващ лекар в 9-то ДКЦ в София и е член на управителния съвет на Бългаския лекарски съюз. Лично тя и нейна колега са събирали и унищожавали от въпросните хартийки, оставени в чакалнята на поликлиниката и на пейките в двора. Те са озаглавени „Препоръки за лечение на COVID-19“.

„Побързахме да ги накъсаме и изхвърлим, за да не попаднат в ръцете на болните.  В тях са описани силни медикаменти, включително антибитици, а не само витамини и минерали. Всяко самолечение е много опасно”, каза д-р Николова. Тя бе категорична, че хората със симптоми на коронавирусната инфекция трябва да се обърнат първо към своя лекар и да слушат съветите му.

Като изключително опасни определи съветите за самолечение и водещият пулмолог д-р София Ангелова. Тя поясни, че антибиотиците се изписват индивидуално за всеки пациент, както и всички останали препарати. Няма универсална рецепта. Всичко се преценява според състоянието на болния, хроничните му придружаващи заболявания и редица други фактори, които медикът преценява. Д-р Ангелова предупреди хората да не се доверяват на съветите на „приятели” в социалите мрежи, където също се разпространяват всякакви схеми за лечение на коронавируса. Тя отбеляза, че дадените в тях дози са много високи, което определено е опасно.

Същевременно Столичната регионална здравна инспекция публикува на сайта си съвети към гражданите какво да правят при потвърден случай на COVID-19. Ето какво гласят те:

* Лице с положителен резултат за COVID-19 незабавно се изолира и се поставя под домашна карантина за 14 дни.

* Изолират се и се поставят под домашна карантина за 10 дни лицата, контактни от първи ред-осъществили незащитен контакт със заразеното лице на разстояние по-малко от 2 м. и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице:

** 2 дни преди появата на оплаквания или

** 2 дни преди вземането на проба за изследване по метода PCR при безсимптомно носителство.

След изтичане на карантината не се извършва контролно изследване.

Ето и за какво да се обръщат хората към своя лекар:

Той  извършват медицинското наблюдение;

Оказва методична помощ на всички лица от пациентската си листа по мерките, които следва да се спазват -продължително проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхностите, помещения и предмети от първа необходимост, лични предпазни средства, спазване на домашната изолация;

Извършват лечение и оказва съдействие за хоспитализация в случай на нужда, чрез екипите на Центъра за спешна медицинска помощ.

По данни на Единния информационен портал за последното денонощие 3945 са новоустановените с COVID-19. Те са в резултат на направени 10 800 PCR теста, което представлява ръст нагоре с близо 37 на сто. Починалите в последните 24 часа са 47, излекуваните са 915.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles