4.7 C
София
събота, октомври 19, 2024
spot_img

Нов вариант на HIV, по-заразен е

Установен е в Нидерландия, сегашните тестове го засичат, поддава се на лечение със сега ползваните лекарства

Новият вариант се поддава на лечение с медикаментите, които се практикуват сега. Откриването му в Европа означава, че е по-важно от всякога хората в по-риск от заразяване да тестват редовно за вируса и да започнат незабавно лечение, казват лекарите.

Броят на новите HIV инфекции в последните десет години намаляват в резултат на широкото използване на лекарства, които потискат вируса. При редовната им употреба, той остава в лимфните възли и не се разпространява в кръвта. Така хората могат да създават здравно потомство и не заразяват партньорите си. Ако обаче лекарствата бъдат спрени, то скоро след това вирусът тръгва отново.

Нов, по-инфекциозен вариант на HIV вируса, който причинява СПИН е открит в Нидерландия. Той обаче може да бъде открит със съществуващите и ползвани сега тестове, съобщи Newscientist, основавайки се на публикация в Science.

109 човека към момента са с новия вариант на вируса, открит в Нидерландия, като почти всички са в тази страна с изключение на един в Швейцария и един в Белгия. Възможно е обаче да има повече заразени хора с него, но да  не знаят. „Изследователите, които секвенират HIV, трябва да проверят своите бази данни за повече случаи на варианта”, казва Крис Уаймант от Оксфордския университет.

Генетичният анализ дава основание да се смята, че той е възникнал точно в Нидерландия през 90-те години на миналия век.  Хората с VB прогресират по-бързо до стадий, наречен напреднал ХИВ, когато нивата на CD4 са под 350 клетки на милилитър кръв, което показва, че вариантът е по-вирулентен. Анализът на учените обаче не дава обяснение към момента, защо той е по-заразен. Добрата новина е, че той се хваща от сега ползваните тестове и, както вече казахме, се поддава на лечение.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles