19.2 C
София
вторник, май 21, 2024
spot_img

Почина 5-годишното момче от кладенеца в Мароко

Малкият Раян беше изваден късно през нощта, оказа се, че не е издържал след пет денонощия в 32-метровата дупка

Малкият Раян, който пропадна в 32-метров сух кладенец в Мароко и престоя там пет денонощия е изваден тази нощ, но е починал, предадоха световните агенции. Петгодишното момченце престоя пет дни на дъното му. За изваждането му оттам се разви широкомащабна акция.

Спасяването на детето се превърна в национална кауза

Бяха мобилизирани всички институции, които могат да бъдат в помощ. Работата продължи денонощно, като последните близо два метра до детето тази нощ бяха  прокопани на ръка, за да не бъде наранено и да не се провокира свлачище на почвата. „Следвай ме” описа хода на акцията по спасяването, вижте ТУК. Давани му бяха и напътствия чрез спусната камера какво да прави. По време на операцията десетки хора идваха края кладенеца, за да изразят съпричастност към родителите и близките на детето. През цялото време дежуряха медицински екипи с напълно оборудвани линейки и хеликоптер с реанимационна и всякаква друга медицинска техника.

Тази нощ Раян беше изваден от кладенеца и закаран в болница. Минути след това дойде известието, че той е починал.

Съобщението за смъртта му дойде от мароканското кралско семейство, а после крал Мохамед Шести лично се обадил на родителите на момченцето. Знатната фамилия също беше съпричастна към спасяването на детето и осигури всичко необходимо за акцията.

До трагедията се стигна в село Игран в северната част на страната. Детето паднало в 32-метров пресъхнал, тесен и труднодостъпен кладенец преди пет дни, във вторник. През тези пет дни спасителни екипи успяха да спуснат кислород и вода през тръби и бутилки в кладенеца до Раян, но те не бяха сигурни дали детето изобщо е в състояние да ги използва.

Историята потресе мароканците. Хиляди хора се стекоха на мястото на трагедията и стояха там дни наред в очакване спасителните екипи да извадят детето живо. Съдбата на момченцето породи голяма вълна от съчувствие и в социалните мрежи, от Магреб до Ирак, Йемен, Канада и САЩ, където хора на различни езици пишеха, че се молят Раян да бъде изваден жив.

Трагедията напомни подобна драма в Андалусия в Испания, където преди три години дете падна в дълбок над 100 метра кладенец с диаметър от 25 сантиметра. След мащабна спасителна акция трупът на двугодишният Хулиан бе изваден след 13 дни.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles