16.8 C
София
сряда, май 22, 2024
spot_img

Няма модерни лекарства за децата с левкемия

„В България липсват модерни лекарства от 2 и 3-а линия за децата, страдащи от онкохематологични заболявания, включително и левкемия, с които да бъдат поддържани и подготвяни за операци. Заради това се налага те да бъдат изпращани за трансплантация на костен мозък в чужбина, където операциите са неколкократно по-скъпи, отколкото в България макар и у нас да имаме отлични специалисти“. Това съобщи проф. Добрин Константинов – национален консултант по детска онкохематология, онкология и трансплантология и завеждащ Клиниката по детска клинична хематология и онкология в ИСУЛ по време на кръгла маса в парламент на тема: „Постиженията в онкохематологията: от обричаща диагноза до нов живот“. Форумът се проведе по инициатива на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

На събитието бяха обсъдени актуални данни за злокачествените заболявания на кръвта, очакваните иновации в тази сфера и пътят на пациента. Представено бе и проучване на ползите и разходите от прилагането на съвременна терапия при лечението на тази група заболявания.

Злокачествените заболявания на кръвта са над 140 типа, а основните групи са три – левкемии, лимфоми, миеломи. Данните сочат, че на всеки 35 секунди в света се диагностицира по един пациент със злокачествено заболяване на кръвта, като ракът на кръвта е петото по разпространение онкологично заболяване.

„1500 нови случая на различни онкохематологични заболявания се диагностицират в България всяка година“, обяви проф. д-р Жанет Грудева, национален консултант по клинична хематология. Злокачествените заболявания на кръвта са в топ 10 по честота както при мъжете, така и при жените, а средната възраст на пациентите е 64 г. Ракът на кръвта е и най-често срещаната форма на злокачествено заболяване при децата.

Проф. Грудева отчете успехите, които се постигат при използването на иновативни терапии. Приложението на таргетна терапия, имунотерапия и генна терапия в наши дни дават възможност за подобрен контрол на злокачествените заболявания на кръвта. Благодарение на тях се наблюдават благоприятни темпове на покачване на 5-годишната преживяемост при онкохематологичните заболявания като левкемии, лимфоми и множествен миелом.

„Най-често срещаното злокачествено заболяване на кръвта при децата във възрастта от 0 до 15 г. е острата лимфобластна левкемия – 85% от случаите“, обясни проф. д-р Добрин Константинов, национален консултант по детска хематология и онкология и председател на Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология.

„Благодарение на иновативните терапии в наши дни 5-годишната преживяемост при децата с онкохематологични заболявания се е увеличила до близо 85%. В сравнение с 60-те години на миналия век преживяемостта при острата лимфобластна левкемия от 4% стига до 94% в наши дни. При Неходжкиновия лимфом преживяемостта от 7% стига до 85%, а при Ходжкиновия лимфом от 50% до 90%. При 80% от децата с остра лимфобластна левкемия се наблюдава излекуване – нещо, което е било немислимо преди години“, обясни проф. Константинов.

Проф. Генка Петрова, президент на ISPOR (Консорциума на международната асоциация по фармакоикономика) за Централна и Източна Европа, представи доклад за напредъка в лечението на онкохематологичните заболявания и данни от анкета с пациенти. Резултатите от анкетата сочат, че 80% от пациентите не са били запознати с онкохематологичните заболявания, преди да им бъде поставена диагнозата. 60% от пациентите посочват като основен източник на информация по отношение на заболяването лекуващите си лекари, а 87% са доволни от информацията, която им се предоставя. Данните сочат още, че при над 40% от пациентите заболяването е довело до загуба на трудова заетост, при 56% от тях се е налагало да заплащат отделно за лекарствена терапия, а при 50% – да заплащат допълнително за тестове, изследвания и консумативи. „Резултатите от доклада и анкетата с пациенти доказват, че иновацията в лечението на злокачествените заболявания на кръвта е подобрила значимо качеството на живот на пациентите и е икономически изгодна“, допълни проф. Петрова.

„56% от българите с ракови заболявания на кръвта доплащат медикаментите си, а в 50 на сто от случаите тестовете и изследванията на пациентите са за тяхна сметка“ каза още тя. Според проучване на Консорциума на международната асоциация по фармакоикономика за Централна и Източна Европа България е на предпоследно място по заплащани разходи от НЗОК за онкохематологично лечение.

„Усилията на държавните институции, медицинската общност и неправителствените организации следва да бъдат насочени към подобряване комплексната грижа за пациентите със злокачествени заболявания на кръвта в България. В годините имаме редица добри примери, че именно обединените усилия на българските политици и гражданското общество могат да водят до реални резултати и да допринесат за формиране на правилните политики в различните сектори на системата на здравеопазването“, обобщи д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание.

Кръглата маса е част от информационната кампанията „Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен“. Тя стартира през месец май тази година по инициатива на Българско сдружение „Лимфом“, Българско медицинско сдружение по хематология (БМСХ), Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). Целта й е да повиши информираността на обществото по отношение на рака на кръвта, възможностите за диагностика и съвременно лечение, да разкрие проблемите на пациентите и да привлече вниманието към значението на иновациите в тази сфера.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles