11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Обезмаслените продукти вдигат холестерола

Някои от продукти, на които наблягаме в менюто си, когато предприемем диета се оказва, че се отразяват много по-неблагоприятно върху фигурата ни, отколкото тези, които се смятат за врагове на талията.

Обезмаслените продукти, така предпочитани от желаещите да отслабнат, са напълно сравними по „полезност” с всички от типа на „фаст фууд”. Обезмаслените кисели и пресни млека, сирена и извари съвсем не са толкова диетични, колкото се говори. Работата е в това, че по време на технологичната обработка с химически начини се извлича мазнината от тях. Те губят вкуса си, но производителите ги правят отново привлекателни, като им прибавят овкусители и други добавки. За удължаване на срока им на годност пък, те им слагат  трансмазнини, изкуствено стабилизирани мазнини, които според многобройни проучвания повишават нивата на холестерола, и овкусители.

Съветите на диетолозите са: яжте нетретирани и обезмаслявани млечни продукти в малки количества и увеличете движението.

Мюсли – проблемът тук е в голямото количество захар и дори наличието на масло в някои от марките.  100 гр от този продукт представляват около 400 калорий, което определено го прави аутсайдер в надпреварата за наименованието „Най-полезния и диетичен продукт”.

Ако не можете да се откажете от мюсли  за закуска, пригответе си го сами от любимите ви ядки – овесени, оризови, ръжени и т.н., прибавете ядки и изсушени плодове. Така ще знаете какво ядете и ще се сигурни, че не поглъщате захар.

Преработеното месо – това са всички продукти, които не сте си приготвили вие самите: консерви, кренвирши, кюфтета от магазина и всякакви полуфабрикати за пържене.

Диетолозите съветват те да бъдат изключени напълно от менюто заради голямото количество сол. Тя задържа вода в организма и така се увеличава кръвното налягане. Освен това, те са натъпкани с консерванти, вкусови добавки и съдържат вредни мазнини. Последните могат да станат причина за затлъстяване и заболяване на сърдечно-съдовата система.

Майонезата е рекордьор по вредност сред всички фабрични сосове. За приготвянето й са необходими само четири продукта: олио, яйца, оцет и сол. Ако погледнете върху етикета на купешката майонеза, ще видите, че той прилича на учебник по химия – Е-а са в диапазона от овкусители до стабилизатори за дълъг срок на годност. Преценете сами дали не е по-здравословно да си я приготвите вкъщи.

Маргаринът, по същество, е изкуствена мазнина, която се произвежда на основата на водата, емулгатори и растителни мазнини, които в последните години се получават предимно от генноодифицирана соя. Характерно за този продукт е, че в състава му влизат трансмазнини, които както е известно повишават холестерола.

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles