14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Огретен с тиквички – ястието за всеки вкус

Традиционно огретенът свързваме с картофите.

Огретен (гратен, гретен) е всяко ястие, което е залято или покрито отгоре със сирене (мляко или сметана) или галета, смесени с бучки масло и приготвено във фурна или под грил.

Терминът „au gratin“ или „gratinée“ (откъдето идва и българското огретен) е за всички ястия, приготвени по този начин. Той се приготвя  в специални кръгли или овални огнеупорни съдове, наричани gratin. Това запечено ястие води началото си от Франция и Южна Германия.

Бирата и бялото вино са подходящи са огретена. Стоки с високо качество и на изгодни за вас цени можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ.  Вижте ТУК и ТУК къде е най-близкият магазин до вас.

За огретена с тиквички са необходими

Продукти: тиквички – 4 малки към средно големи, картофи 5 големи, зелен лук – половин връзка, яйца – 4, сол на вкус, натрошено бяло сирене (може и извара, но в този случай се осолява) 150 – 200 г, сметана или кисело мляко – 1 чаена чаша. 

Приготвяне: Картофите и тиквичките се обелват и нарязват на филийки. Зеленият лук също се нарязва, но не на много ситно.

Традиционно огретенът се приготвя в кръгла форма

В тава, намазана с олио се нарежда слой картофи. Върху тях се посипва натрошено сирене и лук, следва слой тиквички. Тази последователност продължава, докато има продукти. Добре е последният ред да е с тиквички. Между редовете се посолява на вкус. Накрая се полива с малко олио, налива се от половин до една чаша водна вода и се пече. Когато е почти готово, се залива с разбитите със сметана или кисело мляко яйца. Пече се още около десетина минути до златист цвят. По желание може да се поръси с накърцан на ситно копър или друга зелена подправка. При консумация се поднася с лъжица сметана или кисело мляко върху порцията.

Слудвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles