26.3 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Омбудсманът Мая Манолова: Проектът на Закона за хората с увреждания е имитация на реформа

„За съжаление, моите притеснения, че в проекта на Закона за хората с увреждания няма никаква реформа, а само имитация на такава, че има подмяна на обещанията, които бяха дадени, се оказаха напълно основателни и аз няма да ставам съучастник в това заблуждаване на хората с увреждания.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова след участието си в заседанието на работната група в Министерството на труда и социалната политика, която изготвя проекта на Закон за хората с увреждания.

Манолова бе категорична, че въпросният проект възпроизвежда на 70% сега действащия, като голяма част от текстовете дори са влошени, вместо да бъдат подобрени.

„Сърцевината на Конвенцията за защита на правата на хората с увреждания е индивидуалната оценка, индивидуалният подход за необходимата подкрепа за всеки човек с увреждане. Според този проект не е ясно как ще се извършва тази индивидуалната оценка, какви са правилата, критериите, принципите, методиката. Не е ясен съставът на комисията, която ще извършва тази оценка, но още по-притеснителното е, че подкрепата, която ще бъде осигурена в резултат на тази оценка се свежда до 4 направления, които и в момента се предвиждат от действащия закон“, заяви Манолова.

Тя посочи, че става въпрос за помощ за адаптиране на жилище, помощни средства за медицински изделия, финансова помощ и социални услуги, което включва и асистентска подкрепа, но нищо не се променя по отношение на помощните средства.

„Хората с увреждания настояват да получават необходимото им помощно средство и медицинско изделие, а не определена сума, с която да се снабдят с такова“, каза омбудсманът. Тя бе категорична, че хората с увреждания не само няма да могат да се снабдят с необходимите им модерни помощни средства и медицински изделия, но същевременно се създава възможност и за злоупотреби.

„Финансовата подкрепа също не е ясно как ще се определя, но има съмнения, че 4-те групи, които са изписани в този проект на хората с увреждания, се определят отново според медицинската експертиза, вид и степен на увреждане и процент на работоспособност. Просто индивидуалната оценка най-вероятно ще се свежда до това – човекът да бъде включен в съответната група и да получава финансова подкрепа, като изобщо не е ясно как ще се определя“, подчерта Манолова.

Тя припомни, че заедно с протестиращите майки на деца с увреждания е внесла в парламента законопроект за личната помощ, но в проекта на МТСП асистентската помощ е сведена само до едно неясно изречение.

„Социалните услуги са предмет на друг закон, който се очаква да бъде изготвен в най-близки срокове. Това, с което разполагам аз и моят екип е концепцията за социалните услуги. Има много добри неща в нея, но липсва главното, а именно дейностите, които ще бъдат включвани в тези социални услуги“, допълни общественият посредник.

Манолова бе възмутена, че правомощията отново ще бъдат в изпълнителната власт, която ще решава как ще прави индивидуалната оценка, както и какви ще бъдат социалните услуги и последиците и подкрепата за хората с увреждания от тази оценка.

Междувременно майките на деца с увреждания напуснаха работната група по Закона за хората с увреждания в знак на несъгласие, че нито едно от техните предложения по законопроекта не е било прието.

„Това, което искаме да споделим е нашето несъгласие и огорчение от това, че прекарахме месеци в нещо, което няма да види бял свят. Усилията, предложенията, взаимното уважение отидоха в огромна пропаст“, категорични бяха те.

„На практика абсолютно нищо не се променя и аз като омбудсман не искам да ставам съучастник в тази имитация на реформа, не искам да участвам в това заблуждение на хората с увреждания и съм длъжна да кажа ясно какво представлява този проект на Закона за хората с увреждания. С моите експерти ще продължим да участваме в работната група, защото това е сериозният институционален подход, но съм дълбоко резервирана какво ще излезе като краен продукт“, заяви още Мая Манолова.

От своя страна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се съгласи, че в проекта, готвен от МТСП, реформата отсъства, но се оправда, че това са предложенията, които са постъпили на този етап.

Манолова коментира и приетите от Народното събрание промени във връзка с интеграционните надбавки в Закона за интеграция на хората с увреждания, които вместо временна мярка, бяха бетонирани като безсрочни.

 

Следвай ме – Здраве 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles