15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Органов концерт на Богоявление в катедралата „Св. Йосиф”

Органов концерт по повод Богоявление ще се състои в католическата конкатедрала „Св. Йосиф” в София на 6 януари (неделя), от 19.30 часа.

Спецалното участие в него е на Гергана Русекова – мецосопрано и консорта за старинна музика „Concerto Antico” и неговия основател органистът Янко Маринов. Ще участват още  Константин Кожухаров – обой и Ана Иванова – цигулка.

В концерта ще прозвучат творби от Титлуз, Роберде, Тундер, Букстехуде, Вивалди, Й. С. Бах, Хендел, Лист, Франк, Масне и Регер.

Основателят на „Concerto Antico” и организатор на честите и незабравили подобни концерти в конкатедралата „Св. Йосиф” и зала „България”  Янко Маринов е органист, пианист и византолог. През 2000 г. е един от най-младите български стипендианти на фондацията „Алфред Тьопфер“ (Хердерова награда). В Държавната музикална академия „П. Владигеров“ то е изучавал  орган при проф. Нева Кръстева и пиано в класовете на проф. Ст. Димитрова и Маргарита Кръстева. През летата на 1997, 1998, 1999, 2002 и 2005 г. еучаства в майсторския клас по орган на Жан Гийю в Цюрих.

По препоръка на проф. Елена Тончева (Хердеров лауреат) през 1999 г.е удостоен с Хердерова стипендия. За периода 1999 – 2000 г. специализира гръцка палеография при Виенския университет (проф.Е. Гамилшег и О. Крестен) и изучава византийски нотации при проф. Герда Волфрам. Паралелно учи орган в класа на проф. Р. Шолц и М. Байданова.

Понастоящем е отчислен докторант към Институт за изследване на изкуствата при БАН. Участва в проекти за дигитализиране и изследване на музикални паметници и е автор на редица музикологични изследвания. От 2012 г. води курсове по византийски и западни средновековни нотации към католическата катедрала в София. Благодарение на самоотвержената си изследователска работа прави

свое откритие за св. Марк Евгеник, наричан от съвременниците си „втори Дамаскин“, един от музикалните му ръкописи се съхранява в България.

Следвайме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles