12.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Оригинална украса за градината от пластмасови бутилки

С тях могат да се оформят лехите за цветя, да се изработят красиви елементи, радващи окото и дори завеси за беседката

Пластмасовите бутилки са неразделна, дори досадна част от бита ни – минералната вода, млякото, безалкохолните, бирата. Те са навсякъде, една две от тях напълват наполовина кофата ни за боклук. В природата материалът, от който са направени се разлага от 100 до 500 години според типа пластмасов материал. В същото време, ако ги горим на двора, замърсяваме атмосферата с отровния им дим.

Оказва се, че техният живот може да бъде продължен, като при това дори послужи за интериора на градината. От тях могат да се оформят красиви лехи за цветята на вилата, закачливи украси и дори „завеси“ за лятната беседка. Единственото, което е необходимо за направата на предмети по ваше желание е да ги събирате, да купите лепило и да развихрите напълно въображението си.

„Следвай ме“ ви предлага няколко варианта за градинския интериор от пластмасови бутилки. Скоро ще ви опишем и как да направите от тях необходими за всекидневието ви предмети, докато сте на вилата.

Лехи за цветята

Ако оградите цветните лехи с бутилки, ще обезпечите на насажденията достатъчно влага, тъй като пластмасата няма да я пропуска навън. В такъв случай преценете дали да не намалите поливането, за да не „удавите“ растенията. За целта са необходими еднакви по рамер бутилки. Те могат да бъдат цветни и да ги редувате според виждането ви за красота или да са от един и същи цвят. За оформянето на лехата е необходимо да ги вкопаете в почвата на височина, каквато изискват насажденията. Ако те избуяват нависоко, „оградката“ може да е и по-висока, ако са дребни, направете я ниска, като бордюр.

Colorful pinwheel and windmill toy made from plastic bottle recycle

Цветя, пеперуди и зверчета

Ако имате много разноцветни бутилки и капачки от тях, можете да развихрите напълно въображението си и да направите от тях и палми, и пеперуди, и всякакви други екзотични приумици. От тях можете да оформите и загадъчни птици.

За целта са ви необходими: пластмасови бутилки от различни цветове, ножица, шило, дебели конци или силиконови нишки, здраво лепило, акрилни бои, свещ, разноцветна тел и маниста за украса.

Гърлото на бутилките се отрязва. Всяко гърло се реже в дълбочина, но не до края. Оформят се 6 ивици, които се огъват. Краищата се опалват със запалената свещ – най-напред по края, за да са красиви и равни. Оформят се според собственото виждане. За тичинките използвайте тънка тел, на която можете да нанижете маниста. Всичко това оформете и прикрепете едно към друг с лепило. При необходимост използвайте смело шилото.

От бутилки можете да си направите птици и зверчета за украса в градината. Отдайте се изцяло на фантазиите си. Ние ви посочваме само няколко мостри.

Завески за беседката

Тези завески се правят изключително лесно. От разрязаната пластмасова бутилка можете да изрежете цветя или различни фигури. Можете да отстраните от тях и само дъното им и да го изрежете като звезди, цветя и други. Необходимо ви е шило, с което да ги прободете в горната и долната част. През дупките прокарайте подходящ дебел конец с желаната от вас дължина. При нанизването на всяка фигурка го връзвайте, за да ги фиксирате. Нанижете конци по този начин, колкото са ви необходими, за да бъдат закомани върху дълвена тънка летва, която да окачите върху вратата на вилата или на беседката.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles