16.8 C
София
вторник, април 30, 2024
spot_img

Напаст от кърлежи, как да ги извадим безопасно

Основният риск е заразяване с Лаймска болест, вече има 25 случая от началото на годината към момента

За истинска напаст от кърлежи предупреждават микробиолози. С настъпването на по-топлото време се увеличава и броят на ухапаните от тях както хора, така и животни. Основният риск за човека е заразяването с лаймска. За първите четири месеца регистрираните пациенти са 25. За същия период година по-рано те са били едва 12. Общините в цялата страна вече се борят с вредителите чрез препарати, с които се обработват тревните площи.

Мнението на специалиста

„Инфекциите са в резултат на ухапвания от кърлежи през миналата година. Необходимо е обаче да мине време, докато те се проявят като като заболяване. След ужилването са нужни 21 дни, докато симптомите се появят“. Това каза микробиологът и дългогодишен бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. и бивш дългогодишен директор на центъра. Той допълни, че след ужилването са необходими 21 дни, за да се появят симптоми. „Следва кожната проява, продължаваща две седмици. Тя впоследствие отшумява, но самата болест става факт чак след три-четири месеца“,  каза още специалистът. Той поясни, че тя се изразява най-често във възпаление на лицевия нерв, но също така в менингит, енцефалит, парези и парализи на крайници, и сетивни нарушения. Понякога се стига до сърдечни увреждания, проводни и ритъмни нарушения. Проф. Кантарджиев подчерта, че това лято много трябва да се пазим от кърлежи. Според наблюденията му мерките срещу тях – пръсканията, се взимат много късно.

Подготовката за вадене на кърлеж

Почти всеки човек се е сблъсквал с неприятната ситуация да открие  неприятната гадинка – дали на себе си, някой близък, или на домашния си любимец. Най-напред, не се стряскайте, а предприемете бързи и ефективни действия. Първата стъпка е да оцените  размера и позицията му, като го разгледате с лупа. Пригответе пинсета или уред за вадене на кърлежи, които се продават за броени левчета в аптеките. Действайте прецизно, внимателно и хладнокръвно, без да изпадате в паника. Сложете си тънки предпазни ръкавици. При обработка на засегнатото място, има някои действия, които трябва да избягвате, за да намалите риска от усложнения. Не бързайте да изваждате кърлежа по груб начин. Освен това, е важно да знаете, че методи, като използването на горещи предмети или нанасянето на вазелин, олио или алкохол, могат да предизвикат допълнителни рискове. С подобни действия насекомото може да освободи повече слюнка или стомашно съдържимо, което увеличава риска от ухапвания и пренос на зарази, като лаймска болест и марсилска треска. Също така, не използвайте огън или цигари за изваждането, тъй като това може да причини ожулвания или други наранявания.

Елиминиране на неприятеля без остатък

Ваденето трябва да стане по възможно най-внимателния начин, за да бъде безопасно за пострадалия. Защипете с пинсетата или специалния уред кърлежа възможно най-близо до кожата, като се стремите да обхванете главата му. Избягвайте да притискате коремчето му, тъй като това може да доведе до изхвърляне на заразена течност. Издърпайте го внимателно и равномерно нагоре, без въртеливи движения или резки изтръгвания. Действайте стабилно и спокойно, за да избегнете разкъсване на тялото на насекомото по време на издърпването и евентуално оставането на части от него в кожата. След изваждането, проверете дали той цял, включително главата и щипките. Дезинфекцирайте мястото на ухапването с подходящ антисептик. Съхранете го цял и по затворете в контейнерче. Добре е да го занесете за анализ, за да го изследват, дали е заразен с опасни за вас и домашния Ви любимец инфекции.

Наблюдение за симптоми

Добре е да следите за евентуални необичайни признаци на  в следващите дни. Те могат да бъдат зачервяване, подуване, болка или събиране на гной. Наблюдавайте и дали няма да се появи лека или по-силна треска, умора, обриви или ставни болки, които могат да сигнализират за сериозни заболявания, пренасяни от кърлежи. Потърсете лекарска помощ, ако ги забележите, като съобщете на лекаря и датата, на която сте били ухапани, както и приблизителното време, което годинката е престояла в тялото Ви.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles